RO | EN MyAccount
Caută
Persoană de contact Mihail Aurel ȚÎȚU +40 269 430 110 mihail.titu@ulbsibiu.ro
Tipăreşte ştirea Trimite Articolul RSS Feed

Performanță și perspective
   21 Aprilie 2016

SALONUL MONDIAL DE INVENTII – GENEVA 2016,

LOCUL ÎN CARE INVENTICA CAPĂTĂ PUTEREA CELOR MAI DIFERIȚI OAMENI

 

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu a fost prezentă în perioada 13-17 aprilie 2016 la cel de-al 44-lea Salon Mondial de Invenţii de la Geneva Elveția, un eveniment important la nivel mondial în domeniul inventicii și al transferului de tehnologie.

Pentru cinci zile, Geneva a fost capitala invențiilor găzduind cea de-a 44-a ediție a Salonului Mondial de Invenții de la Geneva. Comunicatul oficial al Salonului a adus în prim plan una dintre cele mai prolifice ediții, în comunicatul oficial de presă, președintele fondator Jean-Luc VINCENT spunând că au fost prezentate "doar invenții noi, proiecte care nu au mai fost văzute până la ora actuală" în nici un alt salon organizat în lume, aceasta fiind și una din regulile acestui eveniment! Ediția din acest an, organizată în generosul spațiu al PALEXPO Geneva, a găzduit 695 de expozanți din 40 de țări, vizitatorii fiind primii martori ai evoluției tehnicii aduse la Geneva de pe cinci continente.

Dintre cei 695 de expozanți, 20% au fost inventatori și cercetători independenți iar 80% au fost inventatori ancorați unor companii, institute de cercetare și universități. Trebuie spus că au participat peste 50000 de vizitatori de pe întreg mapamondul care au avut posibilitatea de a vedea invențiile expuse la Palexpo.  

În ceea ce priveşte cele mai bine reprezentate țări se pot enumera: China, Tailanda, Iran, România, Polonia, Coreea, Rusia, Franța, Croația, Elveția, Arabia Saudită, Egipt, Malaezia, Moldova, Spania, Bosnia, Quatar, Sri Lanka dar și altele.

Rezumând, originea expozanților este reprezentată în proporție de 40% de expozanți din Europa, 42% expozanți din Asia, 12% expozanți din Orientul Mijlociu iar restul de 6% reprezentanți ai altor continente.

Categoriile reprezentate cu cel mai mare număr de inventii au fost: medicină - sănătăte, protecției mediului și energie, mecanică și procese industriale, electronică și informatică, metode de transport, securitate, construcții, agricultura și grădinărit, textile și îmbrăcăminte, salubritate, sport și timp liber, știință domestică și noutăți practice.

Dar cele mai multe dintre cele mai originale concepte prezentate sunt legate de sănătate și de monitorizarea organismului uman. De exemplu, omul de știință thailandez Thakerng Wongsirichot și echipa sa au creat o aplicație pentru protecția somnambulilor care trimite avertismente pe telefonul mobil al unui prieten sau membru al familiei atunci când utilizatorul începe să meargă în somn. Inventatorul chinez Deng Jiugui a reflectat la nevoile părinților moderni și a prezentat la Salonul de la Geneva un cărucior high-tech care generează energie electrică ce poate fi folosită pentru a încălzi biberonul, pentru a asculta muzică sau chiar pentru a încărca bateria unui telefon mobil. De asemenea, dacă scutecul copilului este plin, căruciorul emite un avertisment pentru părinți. Un inventator din Bahrein a conceput un dispozitiv care detectează cât de mult sânge a pierdut o persoană rănită și începe în mod automat o transfuzie cu tipul de sânge necesar.

Chiar dacă domeniul sănătății și al monitorizării organismului uman a a captat atenția, ediția din acest an a adus în fața omenirii și primul prototip de televizor care arată o imagine 3D fără să fie nevoie de ochelari speciali, primul RMN pentru nou-născuți, un scuter pliabil foarte ușor, un dispozitiv anti-furt pentru căștile de protecție, un sistem ce face roțile camioanelor mai sigure dar și un pancreas bio artificial pentru tratarea pacienților cu diabet.

Aceste invenții aduse de companii, universități dar și de inventatori privați, acoperă domenii de activitate extrem de diferite datorită diversității culturale și a  problemelor care diferă de la țară la țară.

Acordarea premiilor a fost decisă de un juriu internațional compus din 85 de specialişti, nume cu rezonanță în lumea cercetării şi inventicii mondiale.

Anul acesta marele premiu a fost câştigat de compania CATHAY PHOTONICS din Hong Kong - China, pentru o invenție ce se referă la un procedeu de întărire a ecranelor de sticlă prin aplicarea unui film de safir pentru protecția ecranului.

Premiul publicului a ajuns la Corea, la societatea HANSSEM  pentru metode lor de extragere a sucului în vid în vederea obținerii unui sus foarte bogat în elemente nutritive.

Premiul Federației Internaționale a Asociațiilor Inventatorilor a fost acordat unui domn  din Elveția, Gilbert SONNAY, pentru aparatul sau de tratare a apei potabile fără sare sau ingrediente chimice.

Premiul Presei Internaționale a fost acordat unei societăți din Elveția pentru metoda lor de transformare a plasticului în energie.

Premiul Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare din România a fost acordat unor reprezentanți ai Rusiei pentru un aliaj pe bază de aluminiu rezistent la căldură și societății SANWA BIOTECH din Hong Kong pentru platforma de diagnosticare invitro cu o tehnologie integrată de biocipuri microfluide.

O altă invenție interesantă premiată de Asociația Germană a inventatorilor a fost invenția ce se referă la un sistem inteligent de reducere a vitezei vehiculelor în zonele cu restricții de viteză a domnului Fernando AFONSO din Portugalia.

Succesul României la acest salon poate fi cuantificat prin recunoaşterea față de eforturile depuse de inventatorii români ce nu contenesc să inspire, să creeze, să spere într-un viitor mai bun.

Prezența Universității “Lucian Blaga" din Sibiu a confirmat încă o dată valoare de necontestat şi competitivitate prin recunoaşterea obținută. Echipa de la Sibiu a prezentat invenția "AUTOMOBIL ELECTRIC PERSONAL INDIVIDUAL". Invenția este semnată de o echipă de trei profesori universitari, doi ingineri, un doctorand şi un student, echipa fiind interdisciplinară și a fost coordonată de Prof. univ. dr. Mihail Aurel ȚÎȚU. Această invenție, rodul muncii celor șapte inventatori a fost apreciată la Clasa P cu Medalia de AUR. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a primit și un Premiu Special la "Gala Oficială de decernare a Premiilor  Speciale", premiu oferit de Juriul Internațional și de Guvernul Republicii Moldova - Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală. Detalii suplimentare pot fi obținute accesând: https://www.facebook.com/mihail.titu si http://www.ulbsibiu.ro/ro/universitate/dep_proprietate/index.php 

Ca urmare a rezultatelor deosebite, începând cu anul 2011, Universității "Lucian Blaga" din Sibiu i-a fost acceptat privilegiul de acordare a unui premiu special, numit "Premiul Special LAUS INGENII CAUSA" ("Special Prize as a sign of honor, recognition and appreciation of scientific creativity and originality to inventors"). În acest an, după o analiză oficială făcută de Juriul Internațional, Prof. univ. dr. ing. DHC Constantin OPREAN a decernat din partea Universității "Lucian Blaga" din Sibiu  acest premiu inventatorilor români Toderaș, Teleuță și Prini pentru o invenție cu referire la "Cartea roșie a plantelor, ciupercilor și a animalelor".

În spatele unor astfel de recunoaşteri este foarte multă muncă ce nu este conștientizată întotdeauna de către cei din jur. Numărul de zile şi nopți necesare pentru a aduce o invenție în fața omenirii este impresionant dar este rezultatul pasiunii nemărginite și a speranței că pașii mici pot schimba lumea.  

În urma participării la acest Salon am conștientizat importanța participării tinerilor la acest tip de evenimente în vederea dezvoltării spiritului inventiv și a dorinței de a evolua.

În gândul multora din cei care au participat la acest Salon și nu numai a fost, probabil, întrebarea “Ce este o invenție brevetabilă bună?”. Trecând peste criteriile de obținere a unui brevetului de invenție se poate spune că o invenție brevetabilă bună este una susceptibilă de comercializare. Iar acest lucru înseamnă o foarte bună ancorare în prezent și la nevoile omenirii.

Un alt lucru important de spus în legătură cu o invenție brevetabilă bună are legătură cu natura inventatorului. Se spune că cele mai bune invenții brevetabile sunt cele create de oameni care sunt activi în alt domeniu decât cel al invenției deorece aceștia aduc noi abordări, idei originale și pot privi problema și din altă perspectivă. Dar cel mai important lucru în realizarea unei invenții brevetabile se poate spune că este existența unei echipe interdisciplinare.

Salonul Mondial de Invenţii de la Geneva Elveția din 2016 este un eveniment ce îi face pe cei prezenți să-și dorească ca fiecare pământean să descopere acea splendoare a inventicii rezultată din munca pentru performanță, dar înainte de asta, prioritatea este atragerea spre domeniul inventicii. Splendoarea de care se vorbește se întâmplă atunci când inventatorii petrec ore în șir căutând soluții la probleme și situații cu care se confruntă omenirea. Succesul după o astfel de căutare creează încredere în sine și dependența de a vrea să inventezi și mai mult.

Prof. univ. dr. Mihail Aurel ȚÎȚU,

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Protecția Proprietății Intelectuale, Centrul PatLib din Sibiu

Documente / Legături:


Webmail | Liste Mail | Grupuri | Webspace | Newsletter | UMS | e-Learning | Reţea Internă
Informaţii de Contact | Hartă Site | Suport Tehnic LinkedIn - Absolventi ULBS Facebook Twitter YouTube Channel     
Copyright © 1998-2017 Direcția Comunicaţii şi Marketing a ULBS | Termeni de Utilizare