RO | EN MyAccount
Caută

Sibiu 2007Pe parcursul anului 2006, Sibiul în parteneriat cu Luxemburgul coorganizeaza Capitala Culturala a Europei. Sloganul sub care este promovat Sibiul si acest eveniment este "Sibiu, tânar din 1191". In realitate însa, primele asezari omenesti atestate în regiunea ocupata astazi de orasul Sibiu dateaza din secolul IV d. Hr. In acea perioada, in zona unde astazi se afla cartierul Gusterita, a exitat o importanta asezare romana. Si tot din acel secol se pastreaza "Donariumul de la Biertan", ale carui inscriptii în limba latina vin sa ateste o data în plus prezenta unei populatii de origine romanica în aceasta regiune. De fapt, despre aceasta populatie se crede a fi imixtiunea care a rezultat dupa romanizarea populatiei dacice si dupa retragerea romanilor din Dacia.

Aproape un mileniu mai târziu apar si primele documente care atesta o asezare omeneasca pe teritoriul Sibiului de astazi. In 20 decembrie 1191, papa Celestin al III-lea emite un act prin care era confirmata existenta la Sibiu a unei prepozituri a germanilor care traiau în Transilvania. Totodata, prin acest act era reglementata si organizarea bisericeasca a colonistilor de origine germanica stabiliti în Transilvania. Urmatorul act prin care este dovedita prezenta colonistilor germanici în regiunea Sibiului dateaza câteva decenii mai târziu, când regele Andrei al II-lea emite în 1224 o bula dce aur prin care colonistii germani beneficiau de anumite drepturi si privilegii, acestia situându-se astfel deasupra populatiei bastinase. Primele forme de organizare administrativa a sasilor sunt scaunele, ele fiind atestate pentru prima oara în anul 1302, pentru ca în 1355 sa fie atestata si provincia Sibiu, care la acea vreme numara sapte scaune. De altfel, tot în aceasta perioada Sibiul primeste si titulatura de civitas, în anul 1366 fiind pomenit pentru prima oara într-un document numele de Hermannstadt.

Astazi sibienii se lauda cu latura medievala a orasului lor. Epoca medievala a constituit pentru Hermannstadt o perioada prolifica din toate punctele de vedere, atât economic cât si administrativ. Din punct de vedere economic, în Hermannstadt se evidentiaza clar mestesugarii care se oraganizeaza, în functie de diferitele activitati si meserii, în bresle. Anul 1376 gaseste în Hermannstadt 19 bresle, pentru ca în secolul XVIII ele sa ajunga la 40. Cu toate acestea, Evul Mediu a fost si o perioada de macinari pentru Sibiu. Aflat la hotarul dintre regatul Maghiar, mai târziu Imperiul Habsburgic, si Imperiul Otoman, Sibiul a jucat mai multe roluri, de la centru administrativ al regiunii, pâna la cîmp de lupta, el fiind incendiat în mai multe rânduri. Infrângerea Imperiului Otoman de catre cel Habsburgic, în secolul al XVII-lea, a transformat Sibiul între 1692 si 1790 în capitala Principatului Transilvaniei. In 1745, între Sibiu si Viena ia fiinta prima linie postala. Ea efectua curse între cele doua orase de doua ori pe luna.

In prima jumatate a secolului al XIX-lea Sibiul primeste un nou val de colonisti, acestia venind din Austria. In paralele cu cresterea populatiei de origine germanica, Sibiul devine si un centru al românilor si al luptei pentru libertate al acetora. In secolul XVIII aici lucreaza Dieta Transilvaniei cât si Partidul National Român din Transilvania. Secolo XIX gaste Sibiul în plina dezvoltare economica si demografica, marginile orasului deasind cu mult zidurile de aparare din perioada medievala. La 1900 Sibiul numara 26.00 de locuitori, dintre care 15.000 erau germani. Numele se schimba din Hermannstadt în Sibiu în 1919. Sibiul a fost astfel al treilea oras din Imperiul Austro-Ungar în care s-a introdus iluminatul electric si cel de-al doilea în care s-a introdus tramvaiul electric. In anul 1925 populatia Sibiului crescuse la 44.000 de oameni, dintre care 23.000 germani. Situatia avea sa se schimbe drastic odata cu venirea comunismului, în 1945 începând deportarea sasilor spre Uniunea Sovietica. Cu toate acestea, planurile urbanistice ale lui Ceausescu au lasat orasul vechi inctact, Sibiul devenind în 1968 resedinta judetului cu acelasi nume. La 21 decembrie 1989, Sibiul a fost cel de-al doilea oras din România care s-a ridicat împotriva comunismului. In 2007, Sibiul a fost declarat Capitala Culturala a Europei, alaturi de Luxemburg.

Webmail | G Suite for Education | UMS | Eduroam | Reţea Internă
Informaţii de Contact | Suport Tehnic LinkedIn - Absolventi ULBS Facebook Twitter YouTube Channel     
Copyright © 1998-2018 Direcția Comunicaţii şi Marketing a ULBS | Termeni de Utilizare