RO | EN MyAccount
Caută
Cultura

Drumul de la un simplu oraş medieval până la Capitala Culturală a Europei este unul lung şi anevoios, însă Sibiul l-a parcurs în decursul ultimilor câteva sute de ani, fiind din acest punct de vedere un bun exemplu pentru toate oraşele din tara. De fapt, despre Sibiu se poate spune că a fost dintotdeauna un loc în care cultura s-a simţit la ea acasă. Pentru a confirma acest lucru este de ajuns sa menţionăm numele baronului Samuel von Brukenthal, unul dintre cei mai mari iubitori de cultură din Transilvania, sau să amintim că la Sibiu au concertat Franz Liszt şi Johann Strauss.

Turnul Gros, actuala Sala ThaliaÎncă din Evul Mediu sibienii au arătat un mare apetit pentru cultură În secolul al XVI-lea, au fost puse bazele teatrului sibian, dându-se naştere astfel lungii tradiţii de care acesta se bucură. Primii actori au fost elevi ai diferitelor şcoli, care prin reprezentaţiile lor încercau să reconstituiască bătăliile istorice despre care învăţau la şcoală. Treptat teatrul a prins tot mai mult la publicul sibian, numeroşi oameni cu stare arătându-se interesaţi să găzduiască şi să susţină reprezentaţii teatrale. În anul 1778 există chiar şi o publicaţie dedicată spectacolelor de teatru care rulau în oraş, publicaţie intitulată "Theatre Wochenblatt". Primul teatru cu un sediu stabil din Sibiu a luat fiinţă în anul 1789, în Turnul Gros al oraşului, el fiind condus de Martin Hochmeister. Secolul al XVIII-lea găsea teatrul sibian având importante spectacole chiar în Piaţa Mare a oraşului. Reprezentaţiile, fragmentare, se desfăşurau pe o scenă mobilă, publicul numeros având posibilitatea de a urmări o poveste în patru sau mai multe acte, scena fiind cea care se rotea, iar actorii spunând mereu acelaşi sfert din poveste. Teatrul Național "Radu Stanca", foarte cunoscut iubitorilor artei dramatice de astăzi, ca şi Teatrul "Gong" pentru copii şi Filarmonica de Stat din Sibiu, au luat fiinţă toate în anul 1949.

Turnul Gros, actuala Sala ThaliaUn alt centru important al vieţii culturale sibiene a fost şi ramâne biblioteca "Astra". Înfiinţată în anul 1861 de către Asociaţiunea "Astra", biblioteca "Astra" numără astăzi peste 750.000 de volume şi este cea mai mare bibliotecă din Sibiu. Printre cărţile bibliotecii se numără şi "Sbornicul slavonesc", cea mai veche carte tiparită în limba romană, în anul 1580, precum si numerose alte volume, de o imensa importanţă pentru cultura naţională şi cea a Europei.

În zilele noastre Sibiul este un efervescent centru cultural al ţării, aici desfăşurându-se o serie de importante festivaluri internaţionale, precum Festivalul Internaţional de Jazz, Festivalul Internaţional de Teatru sau Festivalul Internaţional de Film Antropologic "Astra Film Fest", ele atragând, în fiecare an, sute de mii de turişti la Sibiu. De menţionat că Festivalul de Film Antropologic "Astra Film Fest" este unul dintre cele mai valoroase şi căutate festivaluri de gen din lume, la fiecare ediţie la el participând regizori si studenţi veniţi de pe toate continentele.

Sibiul se poate lăuda în anul 2007 cu două teatre, o filarmonică, cinci biblioteci, cinci centre culturale, şase institute culturale, trei universităţi şi două muzee care împreună reunesc mai mult de zece unităţi muzeale. Pe tot parcursul anului 2007, Sibiul este Capitală Culturală a Europei.Alte informaţii

Despre Sibiu

Cultură

Educaţie

Sibiu 2007

Vremea actuală

Vizitaţi Sibiul.ro

Webmail | G Suite for Education | UMS | Eduroam | Reţea Internă
Informaţii de Contact | Suport Tehnic LinkedIn - Absolventi ULBS Facebook Twitter YouTube Channel     
Copyright © 1998-2018 Direcția Comunicaţii şi Marketing a ULBS | Termeni de Utilizare