RO | EN MyAccount
Caută
Sibiu : Educatie

Învăţământul şi cultura sunt două dintre ramurile cunoaşterii care au mers mână în mână de-a lungul timpului în Sibiu. Şi nici nu se putea altfel dacă e să ţinem cont de faptul că la Sibiu a fost creată prima şcoală din România.

Prima şcoala din Sibiu datează din 1380, la mai puţin de două sute de ani de la înfiinţarea oraşului şi cu mult înaintea unor oraşe importante de astăzi din România, ea fiind de altfel prima şcoală din partea de est a Europei. La acea vreme, şcoala a fost constituită şi şi-a desfăşurat activitatea în locul în care astăzi există Colegiul Naţional "Samuel von Brukenthal". Unitatea de învăţământ aparţinea de biserică. Acest fapt nu este deloc surprinzător dacă este să ţinem cont de faptul că Sibiul avea la sfârşitul secolului XIV legislaţia care prevedea obligativitatea învăţământului în cadrul Bisericii. Tot în Sibiu, în anul 1557, regăsim şi prima bibliotecă din România, aceasta luând fiinţă în urma achizitionării a mai multor cărţi în limba germană de către comunitatea sibiană. În 1711 întâlnim în Sibiu prima şcoală în limba germană, pentru ca 12 ani mai târziu să ia naştere şi prima şcoală în limba maghiară, sub atenta ocrotire a cărturarului Georg Legradi. Odată fiind puse bazele învăţământului primar, nu putea să lipsescă nici învăţământul universitar, cu toate că acesta a apărut puţin mai târziu.

În anul 1844 se înfiinţează la Sibiu Academia Săsească de Drept, iar în 1864 apare şi secţia română din cadrul acestei instituţii. În urma primului Război Mondial şi a Dictatului de la Viena, ca o consecinţă directă a războiului, Universitatea din Cluj-Napoca îşi mută în Sibiu o parte din Facultăţi, cea mai importantă dintre ele fiind Facultatea de Medicină, acestea urmând însă să îşi desfăşoare activitatea aici pentru puţin timp. Prima facultate care se deschide la Sibiu este cea de Istorie, în 1969, urmată de cea de Filologie, ambele însă tot ca secţii ale Universităţii din Cluj-Napoca. Abia în anul 1990, acestea aveau să fie reunite sub titulatura de Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

Astăzi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu se numără printre cele mai importante universităţi din ţară, atât ca şi pregătire a profesorilor cât şi ca dotare tehnică. Universitatea sibiană numără nu mai puţin de 11 Facultăţi, de diverse specialităţi, fiecare dintre acestea oferind posibilitatea urmării studiilor de masterat şi doctorat. De asemenea, cei peste 30 de mii de studenţi veniţi din toate părţile tării, dar şi din străinătate să studieze la Sibiu beneficiază de condiţii de cazare de cel mai înalt nivel şi aflate într-o continuă îmbunătăţire. Nici învăţământul preuniversitar nu este neglijat, în Sibiu existând trei colegii naţionale cu renume. Ca un exemplu al calităţii învăţământului sibian, menţionăm că numai în anul 2006 Sibiul a avut doi elevi premiaţi cu medalia de aur şi menţiune la olimpiadele internaţionale de informatică şi literatură. Totodată, la sfârşitul anului 2006 Sibiul a avut trei directori de unităţi şcolare premiaţi de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru activitatea lor şi performanţele obţinute de-a lungul anului.Alte informaţii

Despre Sibiu

Cultură

Educaţie

Sibiu 2007

Vremea actuală

Vizitaţi Sibiul.ro

Webmail | G Suite for Education | UMS | Eduroam | Reţea Internă
Informaţii de Contact | Suport Tehnic LinkedIn - Absolventi ULBS Facebook Twitter YouTube Channel     
Copyright © 1998-2018 Direcția Comunicaţii şi Marketing a ULBS | Termeni de Utilizare