RO | EN MyAccount
Caută
Persoană de contact Mihail Aurel ȚÎȚU +40 269 430 110 mihail.titu@ulbsibiu.ro
Tipăreşte ştirea RSS Feed

Triumful inventatorilor romani la Geneva
   30 Aprilie 2015

 

Progres și evoluție fără inovare, inovare fără invenție și invenție fără inventator nu există. În acest context, cel mai prestigios eveniment, la nivel mondial, în lumea inventicii a avut loc la Geneva, în perioada 15 – 19 aprilie 2015. Salonul mondial de la Geneva, ediția 43, se află sub înaltul patronaj al Consiliului Confederației Elvețiene, al Consiliului de Stat al Cantonului Geneva, al Consiliului Local al orașului Geneva și al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale.

Cele trei secțiuni ale Salonului Mondial de Invenții de la Geneva întinse pe o suprafață de 8.900 m2 au reprezentat punctul de interes al inventatorilor din toată lumea la acest început de primăvară.  Prima secțiune, organizată de Institutul Federal Elvețian pentru Proprietate Intelectuală, a fost dedicată Oficiilor Naționale pentru Protecția Proprietății Intelectuale.  Prin intermediul celor șapte organisme prezente vizitatorii dar și expozanții au putut să afle lucruri noi în ceea ce privește metodele de protecție în domeniul proprietății intelectuale la nivel mondial.

Secțiunea a doua, structurată în 38 de standuri, a reprezentat  sectorul comercial în care au fost prezentate produse noi și originale ce puteau fi cumpărate direct de la stand.

Succesul expoziției propriu-zise, Salonul Mondial, este reprezentat de munca depusă cu scopul de a aduce în fața publicului 752 de inventatori și cercetători independenți, inventatori din companii, institute de cercetare și universități de pe cinci continente cu mai mult de 1000 de invenții ce nu au mai fost prezentate până în prezent.

Potrivit Comunicatului oficial al Salonului, expozanții din cele 48 de țări de pe 5 continente nu au ținut cont de disputele politice și s-au axat pe discuții și împartățirea de cunoștințe indiferent că țara lor de origine se numește China, Rusia, Ucraina, Israel sau Iran.

În ceea ce privește cele mai bine reprezentate țări, amintesc: China, Tailanda, Polonia, Iran, România, Rusia, Coreea, Franța, Elveția, Egipt, Germania, Arabia Saudită, Italia, Croația, Malaezia, Moldova. Pe lângă acestea, Azerbaijan, Afganistan, Benin, Muntenegru, Malta și Paraguay și-au făcut debutul în participarea la acest eveniment de talie internațională. Au vizitat Salonul mondial de la Geneva un număr de 71.000 de vizitatori de pe întreg mapamondul.

Rezumând, originea expozanților este reprezentată în proporție de 45% de expozanți din Europa, 47% expozanți din Asia și Orientul Mijlociu iar restul de 8% reprezentanți ai altor continente.

În ordinea numărului de invenții prezentate, cele mai bine reprezentate au fost secțiunile medicină și sănătate, electronică și știința computerelor, mecanică și procese industriale, protecția mediului și energie, securitate, construcții și inginerie civilă, transporturi, agricultură și gradinărit, sport și recreere.

Acordarea premiilor a fost decisă de un juriu internațional compus din 85 de specialiști, nume cu rezonanță în lumea cercetării și inventicii mondiale. În acest an, premiilor oficiale ale Salonului li s-au alăturat 54 de premii speciale acordate de 46 de autorități naționale și internaționale, universități și organisme private, ”Premiul Special al Publicului” și ”Premiul Presei Internaționale”.

Succesul României la acest salon poate fi cuantificat prin recunoașterea față de eforturile depuse de inventatorii români ce nu contenesc să inspire, să creeze, să spere într-un viitor mai bun.

Anul acesta marele premiu a fost câștigat de compania VITARGENT INTERNATIONAL din Hong Kong - China, pentru o invenție ce detectează toxinele din organism dar fără a folosi experimente pe animale.

Prezența Universității “Lucian Blaga” din Sibiu a confirmat încă o dată valoare de necontestat și competitivitate prin recunoașterea obținută. Echipa de la Sibiu a prezentat o invenție cu titlul: "PROCEDEU DE REMEDIERE A DISLOCĂRILOR PUNCTUALE ALE ÎMBRĂCĂMINŢII DRUMURILOR. Invenția este semnată de o echipă de profesori universitari, ingineri și un student doctorand, echipă coordonată de Prof. univ. dr. ing. Constantin OPREAN. Această invenție a fost apreciată cu Medalia de AUR la clasa "Construcții", fiind invenția apreciată cel mai bine la această clasă. Juriul Internațional a acordat pe lângă această medalie de Aur și Premiul Special al Delegației Poloniei și Premiul Special FIRI.

Ca urmare a rezultatelor deosebite începând cu anul 2011 Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu i-a fost acceptat privilegiul de acordare a unui premiu special, numit Premiul Special "LAUS INGENII CAUSA" (Special Prize as a sign of honor, recognition and appreciation of scientific creativity and originality to inventors). În acest an, după o analiză oficială făcută de Juriul Internațional, Președintele ULBS Prof. univ. dr. ing. Constantin OPREAN a decernat premiul inventatorului ALIMOHAMMADI Sahand pentru o invenție extrem de utilă intitulată: "Granite Paint which looks like granite stone".

În timpul Jurizărilor, după 3 zile în care au existat diverse discuții între inventatori și investitori, delegația de la ULBS a încheiat un acord de colaborare cu un întreprinzător din Marea Britanie, în vederea dezvoltării unui proiect de cercetare care să aiba la bază invenția prezentată de echipa de la ULBS.

Se observă o emulație a tinerilor din diverse țări care doresc ca pe măsura trecerii anilor să devină inventatori consacrați. Este și exemplul românului Ionuț BUDIȘTEANU din Rm. Vâlcea care s-a prezentat anul acesta la Salonul de la Geneva cu o propunere de Proiect de Invenție extrem de fiabilă și cu aplicabilitate industrială.

Dincolo de premiile și succesul răsunător, mai mult sau mai puțin, al țărilor prezente la cel de-al 43-lea Salon Mondial de Invenții de la Geneva, sunt inventatorii al căror parcurs nu este facil din prisma a cel puțin două motive, după cum menționează președintele fondator domnul Jean-Luc Vincent. Primul motiv se referă la povara pe care o poartă inventatorii în raport cu lumea exterioară ce îi privește ca pe niște „iluminați” paria ai societății. Această raportare a lumii exterioare nu face decât să inhibe creativitatea, dăruirea și speranța inventratorilor, amatori sau nu, care stau în spatele produselor și tehnologiilor care în definitiv au schimbat soarta omenirii.

Cel de-al doilea motiv ce inhibă entuziasmul inventatorilor rezidă în dificultatea de a promova invențiile, a le aduce pe piață și a le comercializa. Acest fapt se datoreaza globalizării prin prisma faptului că de cele mai multe ori cei interesați de o invenție se află la o distanță considerabilă față de inventator iar comunicarea devine și mai dificilă. De aceea evenimentul găzduit la Geneva în perioada 15-19 aprilie 2015, a reprezentat o șansă în plus pentru fiecare participant, fie el inventator sau investitor. Martor al acestei afirmații stă procentul de 45% de invenții expuse care au făcut obiectul unor contracte de licențiere.

Desigur că în urma acestui proces există și invenții care din cauze politice, economice sau sociale nu își pot demonstra funcționalitatea dar gândul care ar trebui să-i reunească pe toți cei care au participat la acest eveniment ar trebui să fie unul pozitiv, îndreptat înspre ideea că diferența stă în materia cenușie a fiecăruia și dăruirea de a contribui la progres.

Inventatorii de la ULBS s-au aflat pe podiumul celor laureaţi, iar noi cei prezenți acolo de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, am adus acasă meritele speciale ce se cuvin din plin școlii noastre sibiene și oamenilor noștri !

 

          Prof. univ. dr. ing. dr. ec. Mihail Aurel ȚÎȚU

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Protectia Proprietății Intelectuale

Centrul PatLib Sibiu


Documente / Legături:


Webmail | G Suite for Education | UMS | Eduroam | Reţea Internă
Informaţii de Contact | Hartă Site | Suport Tehnic LinkedIn - Absolventi ULBS Facebook Twitter YouTube Channel     
Copyright © 1998-2018 Direcția Comunicaţii şi Marketing a ULBS | Termeni de Utilizare