RO | EN MyAccount
Caută
Persoană de contact Mihail Aurel ȚÎȚU +40 269 430 110 mihail.titu@ulbsibiu.ro
Tipăreşte ştirea RSS Feed

Sfârșit de an bogat la ULBS în domeniul PPI
   21 Decembrie 2015

Finalul unui an calendaristic aduce cu sine și momentul bilanțului. E momentul pentru a  cântări ce a fost bun, ce a fost rău, pentru bucurie și speranța de mai bine. Când împlinirile vin în răsplata eforturilor depuse emoția face loc bucuriei.

Promovarea serviciilor de consultanță în domeniul Proprietății Intelectuale oferite de Structura Suport Administrativă PPI de la ULBS și de Centrul PATLIB din Sibiu a avut ecou în rândul comunității sibiene.

O serie de reprezentanți ai unor organizații economice, dar și persoane fizice au solicitat consultanță pentru înregistrarea unor mărci, am stabilit împreună detaliile legate de proceduri, am identificat cele mai bune soluții pentru ca mărcile să devină mărci de succes, să își împlinească menirea și să devină renumite pe piață.

Un caz deosebit a venit din comunitatea românească din Londra, odată cu solicitarea unui sibian de înregistrare mărcii ”romandru.ro”, destinată aducerii împreună chiar și în mediul online a românilor din Marea Britanie în vederea schimbării de impresii, consultări asupra unor soluții de natură administrativă, vești de ”acasă”.

Tot din comunitatea românească, dar din cea din Canada, a venit și solicitarea de înregistrare prin ULBS a unui brevet de invenție. Este vorba despre un "Dispozitiv pentru detectarea timpurie a conditiilor de coroziune ale structurilor metalice in contact direct sau indirect cu solul". Invenția se referă la un computer industrial având unitatea centrală încorporată și care are posibilități de extindere prin adăugare de module specializate pentru măsurarea și generarea mărimilor fizice dorite. Software-ul de firma care se utilizează permite prelucrarea datelor la viteze mari în așa fel încât se pot lua decizii în timpi de reacție de ordinal milisecundelor sau chiar microsecundelor. Inventatorul acestuia, care locuiește în Canada, a arătat în timpul consultărilor de la sediul Centrului PATLIB din Sibiu că "dispozitivul în configurație minimă poate fi utilizat ca și un aparat complex de măsurare, înregistrare, prelucrare și comparare automată a datelor, având însă capabilități reduse de a comanda sau regla mărimi fizice”. Documentația este actualmente discutată și va fi întocmită în viitorul cel mai apropiat. În prezent împreună cu o echipă de specialiști de la ULBS se lucrează la elaborarea cererii de brevet de invenție care se dorește a fi depusă mai întâi la OSIM și mai apoi la EPO pentru obținerea unui brevet național și mai apoi european. Se dorește ca titularul brevetului să fie ULBS.

Tot ca împlinire de final de an a venit și acordarea de către Oficul de Stat pentru Invenții și Mărci a brevetului de invenție pentru invenția ”Dispozitiv pentru activarea magnetică a procesului de prelucrare prin electroeroziune cu electrod filiform”  avându-i ca autori pe profesorii Țîțu Mihail, Oprean Constantin și Marinescu Niculae.

O preocupare frecventă a noastră a constituit-o organizarea de seminarii destinate tuturor categoriilor de studenți în vederea informării generale asupra domeniului PI.

Temele abordate au fost puse sub titlul general ”Protecția Proprietății Intelectuale în mediul academic și de afaceri. Drepturi de proprietate intelectuală. Protecția dreptului de autor asupra operelor științifice în mediul universitar”.

În luna noiembrie 2015, am reluat susținerea seriei de workshop-uri pe teme importante pentru studenți. Grupe de studenți, din anii III și IV înscriși la specializările Tehnologia Construcțiilor de Mașini, Inginerie economică în domeniul mecanic și Inginerie economică industrială dar și Ingineria transporului și traficului din cadrul Facultății de Inginerie au fost beneficiarii prezentărilor legate de modalitățile de întocmire a aparatului bibliografic al unei lucrări științifice, importanța brevetării, importanța cunoașterii mecanismelor care pun sub protecție drepturile intelectuale.

Seria de seminarii derulată în luna noiembrie 2015 face parte din programul inițiat de Structura Suport Administrativă Protecția Proprietății Intelectuale de la ULBS cu menirea de a crește nivelul de informare în comunitatea academică în general și comunitatea studențească în particular cu privire la normele instituite în domeniul protecției operelor științifice și a drepturilor de autor.

Studenților le-au fost prezentate principalele aspecte ale materiei drepturilor de autor și principalele bunuri de proprietate industrială și modalitățile prin care acestea pot fi puse sub protecție. De asemenea au beneficiat de o prezentare a evoluțiilor în domeniul PI de-a lungul timpului.

Expunerea sistemelor universale de citare, a stilurilor folosite de Universitățile din Europa, Canada și SUA, de principalele academii a condus la un dialog constructiv și eficient legat de întocmirea bibliografiei, referințelor bibliografice în cadrul lucrărilor de licență.

Deoarece majoritatea studenților participanți au fost din anii terminali tinerii au apreciat în mod deosebit inițiativa de a veni în întâmpinarea eforturilor lor în conceperea lucrărilor de licență.

Acestea sunt câteva crâmpeie din activitatea de final de an. Un an bun, în care am reușit să ducem la împlinire obiectivele noastre. Am făcut mai accesibil drumul spre înțelegerea domeniului PI, am reușit să determinăm înregistrarea unor drepturi de PI și am pus sub protecție un număr de active intangibile. Privim spre viitor cu încredere și năzuim spre mai bine.

Nu uitați că nu suntem niciodată singuri, că lucrurile mărețe au nevoie de susținerea și încurajarea celor din jur. Succesul este dincolo de toate spiritul dulce al prieteniei, sufletul cald al părinților, al celor dragi care ne luminează și ne transmit energie pozitivă, este bunatatea, speranța spre mai bine renăscută ori de câte ori este nevoie așa că vă invităm să ne fiți alături în drumul nostru către succes.

La sfârșit de an 2015 și început de an 2016 oferim un gând cald și bun cu transparență, deschidere și reală bunătate tuturor colegilor și colaboratorilor noștri. Tuturor vă dorim cât mai multe bunuri de PI protejate, Sărbători Fericite, multă sănătate, prosperitate, implicare și dăruire, echilibru și înțelepciune, toate conectate la Noroc !

Sărbători luminate tuturor și un 2016 cu împliniri !

La Mulți Ani 2016 !

 

Prof. univ. dr. ing. și dr. ec.-mg. Mihail Aurel ȚÎȚU


Webmail | Liste Mail | Grupuri | Webspace | Newsletter | UMS | e-Learning | Reţea Internă
Informaţii de Contact | Hartă Site | Suport Tehnic LinkedIn - Absolventi ULBS Facebook Twitter YouTube Channel     
Copyright © 1998-2018 Direcția Comunicaţii şi Marketing a ULBS | Termeni de Utilizare