. . .

Transformare digitală: Provocări și riscuri în era post-pandemică la Sibiu Innovation Days 2022 (SID2022)



Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) prin Centrul de Transfer de Cunoaștere Hasso Plattner și Cluj IT Cluster organizează între 29 și 30 Septembrie 2022, a treia ediție a conferinței internaționale Sibiu Innovation Days, care va analiza transformarea digitală din perspectiva provocărilor și riscurilor la nivel național și european în contextul post-pandemic.

Sibiu Innovation Days (SID 2022) este un eveniment care a luat naștere din colaborarea de succes cu Cluj IT Cluster, din dorința de a coagula toate forțele care gravitează în jurul conceptului de inovare prin digitalizare, urmărind să consolideze colaborarea dintre toate părțile interesate – mediul academic, companii și factorii de decizie – îmbunătățind în același timp modul în care înțelegem și folosim serviciile inovatoare disponibile în Transilvania, în general, și regiunea Sibiu, în particular.

Ajuns la cea de-a treia ediție, Sibiu Innovation Days este deja un reper pe harta inovației din România, jucând un rol important în dezvoltarea rețelelor de colaborare între specialiști din industrie, administrație și comunitatea de cercetare academică. Continuăm cele două ediții de succes din 2020 și 2021, promovând dezvoltarea unui ecosistem de inovare în zona Transilvaniei, construit în jurul Cluj IT Cluster, cu impact în modelarea vitalității economice și sociale a întregii regiuni.

La Sibiu Innovation Days transformarea digitală rămâne principala temă de dezbatere la fel ca și în precedentele ediții, de această dată vizând provocările și riscurile în era post-pandemică, atât la nivel național, cât și în context European.

Pe parcursul celor două zile ale conferinței vom explora, cu îndrumarea și expertiza invitaților noștri, câteva subiecte de actualitate cum ar fi securitatea cibernetică și știrile false, transformarea educației cerută de viitorul muncii, dobândirea unor abilități antreprenoriale și de leadership, Guvernare inteligentă și Industria 5.0, corectitudine și echitate în ce privește Inteligența Artificială, toate acestea aplicate în procesul de transformare digitală și cum poate ajuta comunitatea noastră de studenți, cercetători, oameni de afaceri și factori de decizie să adauge valoare proiectelor lor, inițiativelor de succes și activității de zi cu zi.

Evenimentul urmărește să consolideze colaborarea dintre toți acești factori interesați, îmbunătățind totodată și modul în care înțelegem și folosim serviciile inovatoare disponibile în Transilvania și regiunea Sibiu.

Activitățile conferinței vor sublinia preocupările actuale de cercetare și dezvoltare ale companiilor active în zonă și vor crea noi oportunități de colaborare între participanții activi într-o gamă largă de industrii și domenii. Deși evidențiază contribuțiile Hasso-Plattner Knowledge Transfer Institute, activ în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, la dezvoltarea ecosistemului local de inovare, conferința reprezintă o componentă importantă în consolidarea poziției orașului Sibiu ca centru de inovare emergent.

La ediția din acest an a Sibiu Innovation Days și-au anunțat participarea 46 de specialiști IT, experți ai Comisiei Europene și oameni de afaceri din România, Germania, Franţa, Statele Unite ale Americii, Danemarca, Norvegia, Austria, printre care îi amintitm pe Christoph Meinel (Director & CEO al Hasso Plattner Institute Potsdam Germania), Ramona Samson (Chief Economist Unit at the DG Research and Innovation, Comisia Europeană), Florin Păun (Chief Science & Partnership Officer at RAFAUT Group), Yiran Chen (Professor of the Department of Electrical and Computer Engineering, Duke University), Alexandru Sorin Costescu (Policy Officer European Commission, DG Research and Innovation), precum și reprezentanți ai Autorității pentru Digitalizarea României – dl. președinte Dragoș Vlad și dl. vicepreședinte Dragoș Tohănean.

„În urmă cu mai bine de trei ani, Directorul și CEO-ul Institutului Hasso Plattner din Potsdam, Germania, dl. Prof.Dr. Christoph Meinel, a sugerat că ULBS trebuie să devină mai vizibilă în primul rând pe plan local, național dar și internațional și să reprezinte un liant între mediul academic, mediul economic dar și administrațiile locale și regionale, pentru a stimula dezvoltarea în regiunea Sibiului prin digitalizare, inovare și transfer de cunoaștere spre o societate mai inteligentă și o viață mai bună pentru membrii ei. Ca o mănușă a venit realizarea unui eveniment catalizator de tip Innovation Days pe care clusterul ClujIT îl organizase și care deja ajunsese în 2019 la ediția cu numărul 7.

 Privind în urmă, de la acel moment declanșator, ULBS a reușit să organizeze trei ediții de Sibiu Innovation Days (2020, 2021 și 2022). Speakeri din peste 10 țări europene (Germania, România, Norvegia, Danemarca, Spania, Italia, Austria, Marea Britanie, Serbia, Franța) precum și din Statele Unite ale Americii și Japonia, experți ai Comisiilor Europene și de la Consiliul European de Inovare sau lideri ai Autorității pentru Digitalizarea României, au arătat prin prelegerile lor importanţa transformării digitale în societatea actuală pe diferite topicuri și din diverse perspective facilitând crearea unui ecosistem de inovare în regiunea Sibiului în jurul ULBS și dezvoltarea de parteneriate de lungă durată între universitate şi toţi factorii interesați.

În contextul digitalizării dar și a pandemiei și a crizei provocate de război, educația trebuie să fie factorul principal prin care putem schimba lucrurile în bine! Provocările actuale la nivel educațional se referă la perfecționarea, recalificarea și formarea de competențe specifice pieței muncii pentru profesii și servicii noi care apar în urma automatizării, robotizării, globalizării și dezvoltării sustenabile din era Industry 5.0. De asemenea, Universitățile trebuie să reprezinte pentru societate „creuzete de inovare” promovând învățarea pe tot parcursul vieții și sprijinirea mecanismelor pentru ecosistemele antreprenoriale regionale, dezvoltarea de startup-uri, transferul de cunoaștere, facilitând evoluția României din punct de vedere al inovării. Răspândirea tehnologiilor inteligente în procesele de producție și nu numai, sistemele de tip IoT și comunicațiile interumane, cele de tip mașină – om sau mașină – mașină fac din Inteligența Artificială și securitatea cibernetică topicuri fierbinți pentru specialiștii IT. Toate acestea reprezintă lucruri de actualitate pentru toţi membrii comunităţii sibiene şi despre care se va vorbi la Sibiu Innovation Days 2022”, a declarat prof.univ.dr.ing. Adrian Florea, Director al Centrului de transfer de cunoaștere Hasso Plattner din Universitatea Lucian Blaga Sibiu.

“Transformarea digitală a apărut pe agenda publică cu puțini ani în urmă. Acest concept face un pas înaintea digitalizării, care s-a focalizat în mod preponderent pe creșterea productivității proceselor prin reingineria acestora cu ajutorul tehnologiei digitale. Ne aflăm însă într-un moment al evoluției mediului de afaceri în care inovația condusă de productivitate nu mai reprezintă un avantaj competitiv pe termen lung. Trebuie produsă o disrupție în modul de derulare al proceselor de afaceri, pentru a crea noi piețe și noi locuri de muncă, pentru a servi clienții cu soluții puternic personalizate, în condițiile provocărilor tot mai ridicate generate de diminuarea resurselor primare, dar și de crizele multiple și diverse provocate de modelele economice nesustenabile, bazate pe consumerismul exacerbat. Transformarea digitală aduce valențe etice și ecologice net superioare în peisajul economic și social prin geneza unor noi modele și procese de afaceri cu ajutorul tehnologiei digitale, precum și prin conducerea unei culturi organizaționale bazată pe digital. Când transformarea digitală va reprezenta dominanta mediului de afaceri, vom putea spune cu adevărat că se aplică zicala „clientul nostru este stăpânul nostru”. Sibiu Innovation Days 2022 aduce în atenția publicului detalii despre această paradigmă emergentă”, a declarat prof.univ.dr.ing. Stelian Brad, Președinte al Cluj IT Cluster și Coordonator al hub-ului european de inovare digitală DIH4Society.

Cui îi sunt adresate activitățile?

  • manageri și angajați din companii mari, medii sau mijlocii active în regiunea Transilvaniei, și nu numai, interesați de procesele transformării digitale
  • antreprenori care își doresc să descopere noi modele de inovare și oportunități de colaborare
  • studenți, masteranzi și doctoranzi ce își doresc să completeze studiile lor cu experiențe din mediul practic de business.
  • cadre didactice și cercetători care doresc să înțeleagă mai bine tendințele de dezvoltare ale domeniului IT, impactul acestuia asupra fabricilor viitorului, precum și cerințele de noi competențe ale angajaților în companii.

Evenimentul se va desfăşura în mod hibrid cu participare fizică a vorbitorilor, moderatorilor şi a personalităţilor invitate, în Aula Avram Iancu din cadrul Facultăţii de Litere și Arte a ULBS, situată pe Bulevardul Victoriei 5-7, Sibiu 550024.

Evenimentul va fi transmis online, accesul celor interesați fâcându-se gratuit în urma completării formularului de pe website-ul conferinței. Pentru mai multe detalii privind programul evenimentului și înregistrarea vă invităm să accesaţi: https://events.ulbsibiu.ro/innovationdays/. Pentru mai multe detalii privind conferinţa puteți contacta echipa de organizare a conferinței la  event.sid@ulbsibiu.ro

***

Despre Centrul de Transfer de Cunoaștere Hasso Plattner din Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

Centrul de Transfer de Cunoaștere (CTC) Hasso Plattner Institute (HPI) din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) este o structură non-profit a ULBS cu autonomie financiară și fără personalitate juridică. Are ca scop dezvoltarea și promovarea activităţilor de educație, de cercetare ştiinţifică, transfer de know-how, inovare, transfer de tehnologie și antreprenoriat inovator precum și promovarea valorilor științei, culturii și civilizației pentru dezvoltarea societății românești integrate în spațiul European și internațional, pentru consolidarea unei societăți bazate pe cunoaștere. CTC HPI-ULBS urmărește consolidarea relațiilor de colaborare existente şi crearea altora noi dintre mediul academic, companii, clustere și administrația locală/regională.

Website https://centers.ulbsibiu.ro/itchpiulbs/en/

Contact adrian.florea@ulbsibiu.ro

***

Despre Cluj IT Cluster

Cluj IT Cluster este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţată în octombrie 2012, care numără în prezent peste 90 de membri: peste 70 de companii IT cu mii de angajaţi şi o cifră de afaceri cumulată de peste 150 de milioane de euro, 12 universităţi şi institute de cercetare la nivel naţional şi peste 10 organizaţii catalizator. Iniţiativă a mediului de afaceri, clusterul urmăreşte creşterea competitivităţii sectorului IT şi a vizibilităţii industriei de IT româneşti, precum şi poziţionarea Clujului ca un hub digital inovator cu impact regional și internațional.

Website https://www.clujit.ro/  

Contact contact@clujit.ro


Transformare digitală: Provocări și riscuri în era post-pandemică la Sibiu Innovation Days 2022 (SID2022)

Detalii

Categorii:

Inovare Tehnologie

Domenii:

General

Persoană contact:

Maria Dobrotă

Email contact:

maria.dobrota@ulbsibiu.ro