. . .

162 ani de la nașterea statului român modern



Ziua de 24 ianuarie reamintește de evenimentele care au avut loc acum 162 de ani, în 1859, când, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești și al Moldovei, a luat naștere statul  român modern.

Românii, care timp de veacuri au fost divizați sub stăpâniri străine, în epoca modernă ajunseseră la o conștiință națională matură. Dezideratul principal al Revoluției de la 1848 a fost Unirea tuturor românilor într-un singur stat și doar intervenția brutală a Imperiilor rus și otoman în Țara Românească și Moldova și nerecunoștința Imperiului austriac față de românii ardeleni care, atunci, le-au salvat Habsburgilor puterea în provinciile răsăritene ale Imperiului – au amânat marele deziderat. După revoluția de la 1848, împrejurările vremii au permis românilor din Țara Românească și Moldova să se unească în 1859 în statul autonom Principatele Unite ale Țării Românești și Moldovei, prin dubla alegere a marelui domnitor reformator Alexandru Ioan Cuza, petrecută la 5 și 24 ianuarie 1859.

În timpul scurtei sale domnii (1859-1866), Cuza, pașoptist și liberal, a încercat să dea românilor instituții politice și economice moderne. Istoria a reținut marile înfăpturi din timpul domniei sale: desăvârșirea Unirii Moldovei și Țării Românești înfăptuite la 1859, adoptarea primelor reforme care au consolidat tânărul stat român (secularizarea averilor mănăstirești, Legea rurală, Legea electorală, Legea Instrucțiunii publice, organizarea justiției, a armatei ș.a.), desfășurarea unei activități diplomatice intense pentru acceptarea de către Marile Puteri europene a acestor reforme, care transformau statul român într-unul modern și pregăteau actul Independenței din 1877 și, pe termen mai lung, actul desăvârșirii unității naționale la 1 Decembrie 1918.

La Mulți Ani, România!


/

Detalii

Persoană contact:

Conducerea ULBS

Email contact:

rectorat@ulbsibiu.ro