. . .

Deschiderea oficială a proiectului Romanian National Quantum Communication Infrastructure



Deschiderea oficială a proiectului Romanian National Quantum Communication Infrastructure (RoNaQCI), București, 28-29 Martie 2023

În zilele de 28 și 29 Martie 2023, la Universitatea Politehnică din București a avut loc deschiderea oficială a proiectului Romanian National Quantum Communication Infrastructure (RoNaQCI) din cadrul programului Digital Europe al Comisiei Europene, apelul DIGITAL-2021-QCI-01 (EU Secure Quantum Communication Infrastructure). În acest apel al programului Digital Europe, Comisia Europeană și-a propus demararea a câte unui proiect național la nivelul fiecărei națiuni membre UE. Obiectivele urmărite sunt: a) realizarea unei rețele europene de distribuție a cheilor de securitate pe canale cuantice care să deservească actori guvernamentali și particulari din toate statele membre UE; b) crearea unei mase critice de experți în domeniul Quantum Technologies; și c) recuperarea decalajului și obținerea independenței tehnologice față de SUA și China în domeniul tehnologiilor cuantice.

La eveniment au participat în mod hibrid reprezentanți ai celor 24 entități din consorțiul național (12 universități, 7 institute de cercetare, instituții publice și firme private). Echipa Universității ,,Lucian Blaga” din Sibiu este formată din: prof.univ.dr.ing. Adrian Florea, director de proiect, prof.univ.dr.ing. Remus Brad, conf.univ.dr.ing. Macarie Breazu, ș.l.dr.ing. Raluca Brad și ș.l.dr.ing. Iulian Bouleanu. La evenimentul de deschidere au participat fizic Remus Brad, Iulian Bouleanu și Raluca Brad iar în sesiune online Adrian Florea și Macarie Breazu.

În ziua de 28 Martie, alături de Mihnea Cristoiu, rectorul UPB, care a susținut prelegerea de deschidere, au participat și personalități ale mediului academic și de afaceri: Pirtea Marilen Gabriel, rectorul Universității de Vest din Timișoara și consilier al primului ministru, academicianul Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, academicianul Nicolae Țăpuș, Ecaterina Andronescu, președinte al Senatului Universității Politehnica din București și fost ministru al învățământului, Sorin Zgură, director al Institutului de Științe Spațiale.

Activitățile desfășurate în prima zi au urmărit atât prezentarea obiectivelor și activităților proiectului RONAQCI dar și diseminarea cunoștințelor privitoare la stadiul cercetărilor realizate de cercetătorii români în domeniul Quantum Technologies (QT). Au fost prezentate realizări ale colectivelor de la UPB București, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, UBB Cluj, ISS și ITIM Cluj, într-o serie de proiecte realizate cu parteneri europeni, cele mai multe fiind realizate sub egida CERN sau Quantera. Rezultatele acestor proiecte s-au concretizat în realizarea unor laboratoare de tehnologii cuantice la ICTIM, ISS și UPB precum și în lansarea unei serii de formate de informare și pregătire în domeniul academic precum: cărți, cursuri, lucrări de diplomă, lucrări de doctorat și, mai nou, începând cu toamna acestui an, program de masterat în Quantum Computing.

Ziua a doua a evenimentului (29 Martie) a fost destinată desfășurării primului Workshop stabilit la începerea perioadei de achiziții cu vorbitori invitați pentru a-și împărtăși experiența cu privire la arhitectura și implementarea rețelei QKD, pentru a beneficia de expertiza cercetătorilor nu doar români ci și de proiectele și inițiativele conexe din alte state membre ale Uniunii Europen. Au fost exemplificate activități și analizate idei de cercetare din domeniul QT care se pretează a fi implementate în proiect.

În ultimii ani, în comunitatea științifică internațională au fost publicați mai mulți algoritmi de calcul cuantic care, rulați pe calculatoare cuantice, pot conduce suficient de rapid la spargerea cheilor publice de securitate. Ca urmare a progresului așteptat a se întâmpla în domeniul realizării de calculatoare cuantice, obiectivul principal al proiectului este acela de a elimina vulnerabilitatea sistemelor de comunicații clasice care folosesc chei publice de criptare.

Deși construcția de calculatoare cuantice rămâne încă un pariu pentru comunitatea științifică la nivel mondial (estimat la minim 10 ani de așteptare conform ACM), tehnologia necesară distribuției de chei pe canale cuantice este considerată suficient de matură pentru a fi lansată pe o piață estimată la aproximativ 30 miliarde de Euro numai până în 2030.

Consorțiul român și-a propus să dezvolte o rețea de comunicații cuantice de 1500 km, cea mai mare din Europa, cu 36 de linkuri, în paralel cu rețeaua de fibră optică a RoEduNet. Noua rețea, care se va extinde și în 6 reţele metropolitane în Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa va permite transmiterea în siguranță a seturilor de chei simetrice de securitate. Principalele aplicații vizate de această tehnologie vor facilita transferul în siguranță a următoarelor categorii de date: subiectele examinărilor naționale între minister și inspectoratele județene, datele medicale ale pacienților între clinici și centre de date precum și informații clasificate care țin de domeniul siguranței naționale.



Detalii

Categorii:

Proiect

Domenii:

Informatica Inginerie

Persoană contact:

FLOREA Adrian

Email contact:

adrian.florea@ulbsibiu.ro

Fişier 1:

Program-RoNaQCI-Kickoff1-Workshop.pdf

Fişier 2:

Foto-3.jpg

Fişier 3:

Industry_4_0.png