Apple Lab Farm, un eveniment organizat de Facultatea de ȘAIAPM, a adus împreună mediul academic și cel preuniversitar
Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului (ȘAIAPM) a organizat vineri, 7 noiembrie 2025, evenimentul Apple Lab Farm, la care au participat studenți ai ULBS și elevi din clase tehnologice de la liceele de profil din municipiul Sibiu.
Evenimentul a fost dedicat mărului și a cuprins patru grupe de activități:
- Plantarea unui pom fructifer de către studenții anului 1 SAIAPM
- Concurs gastronomic pe bază de mere
- Itinerariul cunoașterii privind obținerea merelor și a produselor alimentare cu mere
- Prezentarea ofertei educaționale a Facultății de ȘAIAPM
Plantarea unui pom fructifer (inclusiv măr) de către studenții din anul 1 a simbolizat în acest context începutul unei noi etape în viața lor. Tehnologia de plantare a pomilor fructiferi a fost prezentată studenților de către prof. Iagăru Romulus, decanul facultății.
Concursul gastronomic pe bază de mere a fost dedicat dezvoltării abilităților aplicative ale studenților din anii II, III și IV de la programele de studii Ingineria Produselor Alimentare, Controlul și Expertiza Produselor Alimentare, respectiv Inginerie și Management în Alimentația Publică și Agroturism. Activitatea a avut ca scop stimularea creativității culinare și punerea în valoare a competențelor practice dobândite de studenți în cadrul activităților de laborator și al stagiilor de practică. Participanții au demonstrat că știu să îmbine cunoștințele teoretice cu pasiunea pentru gastronomie, realizând preparate inovatoare, cu valoare nutritivă ridicată și prezentare atractivă.
Itinerariul cunoașterii privind obținerea merelor și a produselor alimentare cu mere a grupat 12 ateliere în care cadrele didactice în colaborare cu studenții au prezentat în cuvinte puține, dar atent alese specificul obținerii merelor și a produselor alimentare cu mere.
Atelierele au constat în: Prezentarea sistemului de monitorizare aeriană a livezilor de măr; Identificarea buruienilor din livezile de măr; Prezentarea dăunătorilor din livezile de măr Prezentarea bolilor din livezile de măr; Degustarea sortimentului de soiuri din livada fermei Didactice și de Cercetare Rusciori; Realizarea sucului de măr în stația pilot a fermei didactice și de cercetare Rusciori; Sucul de mere la microscop: descoperă lumea invizibilă; Valorificarea mărului în pensiunile agroturistice și degustare de produse; Utilizarea stației totale la înființarea livezilor de măr; Analiza pH-ului solului din livezile de măr; Prezentarea bazei energetice din Ferma Didactică și de Cercetare Rusciori.
Prezentarea ofertei educaționale a cuprins o descriere succintă a patrimoniului material și educațional al facultății evidențiind cele două corpuri de clădiri situate în municipiul Sibiu și satul Rusciori ce dețin amfiteatre, săli de seminar și laboratoare dotate în mod corespunzător pentru transmiterea de cunoștințe și formarea de competențe relevante pentru piața muncii. De asemenea, s-a subliniat calitatea și profesionalismul corpului didactic, precum și recunoașterea națională și internațională de care se bucură membrii acestuia, prin calitatea lor de coordonatori sau membri ai echipelor de cercetare din cadrul proiectelor câștigate la diferite competiții.
Evenimentul Apple Lab Farm a demonstrate încă o data implicarea activă a comunității academice și colaborarea strânsă între facultate, unitățile de învățământ preuniversitar și partenerii educaționali. Prin astfel de activități, facultatea își reafirmă misiunea de a forma specialiști competenți, creativi și dedicați excelenței în domeniul științelor agricole, industriei alimentare și protecției mediului, în timp ce elevii sunt inspirați să urmeze trasee educaționale și profesionale în aceste domenii.