. . .

Conferință organizată la ULBS de Societatea Internaționale de Drept Public, pe tema constituționalismului nescris



Astăzi, Facultatea de Drept a Universității ,,Lucian Blaga” din Sibiu a găzduit Conferința anuală a Secțiunii pentru Europa Centrală și de Est a Societății Internaționale de Drept Public (ICON-S).

Tema conferinței a fost reprezentată de constituționalismul nescris, un subiect care a captat interesul academic și doctrinar. Normele și principiile constituționale nescrise, convențiile constituționale și practicile constituționale informale au ajuns să preocupe atât cercetătorii, cât și judecătorii, nu în ultimul rând ca reacție la tensiunile constituționale din ultimii ani. Criza statului de drept și ascensiunea populismului autoritar au scos la iveală fragilitatea și, uneori, punctele vulnerabile ale instituțiilor juridice. Acest lucru a lăsat deschisă întrebarea dacă instrumentele de apărare ale constituționalismului sunt pur și simplu inadecvate, sau dacă nu cumva trebuie să ne recalibrăm concentrarea asupra instanțelor sale nescrise.
Chiar dacă experiența regresului democratic l-a adus în prim-plan, constituționalismul nescris nu este un obiect nou de studiu. În diferite momente și în diferite jurisdicții, acesta a fost discutat în termeni de ‘,,constituția invizibilă”, ,,constituția din spatele constituției”, sau sub umbrela distincției dintre ,,constituția cu C mare și constituția cu C mic”, pentru a numi doar câteva exemple. Deși poate părea că are mult mai puțină relevanță pentru contextul Europei Centrale și de Est, această conferință își propune să examineze înțelegerea, domeniul de aplicare, interpretarea și aplicarea normelor, principiilor, convențiilor și practicilor constituționale nescrise.
Prin urmare, lucrările au abordat tema conferinței din mai multe unghiuri. Subiectele explorate au inclus, printre altele, istoria și relevanța constituționalismului nescris în țările de drept civil, în special în cele din Europa Centrală și de Est, și posibile comparații cu țările de common law, interacțiunea dintre constituționalismul nescris și formalismul juridic în regiune, precum și impactul constituționalismului nescris asupra altor ramuri de drept și/sau asupra unui anumit sistem juridic în ansamblu.

Discursul principal al conferinței a fost susținut de doamna Simina Elena Tănăsescu, specialist în drept constituțional și justiție recunoscut la nivel mondial. Domnia-sa este judecător la Curtea Constituțională a României din 2019, după ce anterior a fost consilier al președintelui României în materie de reformă constituțională. De asemenea, este profesor titular de drept constituțional și drept european la Universitatea din București și a fost profesor invitat la diverse universități din Europa și America Latină.


/

Detalii

Categorii:

Conferință

Domenii:

Drept

Persoană contact:

lect.univ.dr. Emanuel P.Tăvală

Email contact:

emanuel.tavala@ulbsibiu.ro