. . .

Economistul Cornel Ban, în dialog cu rectorul ULBS, la Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu



Vineri, 15 decembrie 2023, începând cu ora 10.00, în Sala Senatului, profesorul de Economie Politică Internațională la Copenhagen Business School, Cornel Ban, va susține conferința „ Țăranul român. Despre eșecul unui concept”, moderată de rectorul ULBS, prof. univ. dr. habil. Sorin Radu.

Cornel Ban este unul dintre cei mai vizibili economiști români la nivel internațional, iar în trecut a colaborat și cu City University of London și Boston University, după un stagiu de cercetare la Brown University în Statele Unite.

„Canonul de socio-umane reduce ”țăranul român” la o entitate etnică generică, fie idealizată, fie dramatizată. Aceasta esențializare este ranforsată de o istorie etnocentrică, servind un proiect statal omogenizator pe teritoriile postimperiale care compuneau România Mare. Aceasta teză are nevoie de o interogare făcută prin optica economiei politice comparate. Adoptând o astfel de optică, țăranul multietnic din actualele teritorii românești, trăind modernizarea întârziată din prima jumătate a secolului XX, devine o realitate mult mai complexă.Teza de bază este aceea că din punct de vedere al dezvoltării sociale și economice, România anului 1920 moștenea un mozaic de lumi țărănești încastrate în temporalități extrem de diferite în care pot încăpea diverse colțuri ale Europei rurale.” (Cornel Ban).

Evenimentul este organizat de Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.


Economistul Cornel Ban, în dialog cu rectorul ULBS, la Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

Detalii

Categorii:

Conferință

Persoană contact:

Relații Publice

Email contact:

relatii.publice@ulbsibiu.ro