Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, printre semnatarii Declarației pentru Apărarea Libertății Academice a Alianței Universitare Europene FORTHEM



Președinții și rectorii celor nouă universități membre ale Alianței Europene FORTHEM, din care ULBS face parte, s-au reunit la Palermo la finalul săptămânii trecute, pentru a discuta viitorul Alianței. La finalul întâlnirii, aceștia au semnat o declarație comună, prin care și-au reafirmat angajamentul ferm față de libertatea academică.

Potrivit Declarației, Alianța Universitară Europeană FORTHEM lucrează pentru formarea următoarei generații de cetățeni responsabili, prin cultivarea talentului și promovarea valorilor fundamentale, care stau la baza Uniunii Europene.

„Ne angajăm să susținem un model de învățământ superior european bazat pe adevărul științific și fundamentat pe o dezbatere transparentă și riguroasă. Recunoaștem complexitatea provocărilor sociale de astăzi și ne angajăm să le abordăm colaborativ, dincolo de frontiere, prin cooperare internațională în cercetare și predare. Credem că datele și constatările științifice trebuie tratate ca un bun comun și că libertățile intelectuale trebuie garantate pentru toți membrii comunității academice”, se arată în textul Declarației.

Reprezentanții universităților atrag atenția asupra contextului social, politic și mediatic actual, marcat de dezinformarea pe scară largă și în care consensul științific consacrat nu valorează mai mult decât opinia neinformată: „Aceste dezvoltări reprezintă un risc grav nu doar pentru integritatea lumii academice, ci și pentru societățile democratice în general.”

Din păcate, în ultima perioadă „am fost martorii unor amenințări tot mai mari la adresa autonomiei și integrității învățământului superior și a cercetării științifice la nivel global. În mai multe țări, actorii statali au început să pună sub semnul întrebării standardele adevărului științific, încercând să avanseze interese politice sau comerciale pe seama cercetării independente și riguroase. Aceste presiuni s-au manifestat prin încercări de a limita libertatea academică, prin retragerea finanțării pentru cercetări pe anumite teme, de exemplu în domeniul științelor sociale și umaniste, sau prin întreruperea unor protocoale de cercetare longitudinale stabilite – în special cele care abordează problemele de mediu. Inițiativele de promovare a diversității, echității și incluziunii au fost vizate și delegitimizate”, se arată în document.

Un semnal de alarmă a venit și din partea studenților FORTHEM, care au redactat la începutul lunii mai un Apel la Acțiune adresat Secretarului General Adjunct al Consiliului Europei, Bjørn Berge. Cei 100 de studenți delegați, care au participat la Forumul European al Tineretului de la Kristiansand (Norvegia), au cerut factorilor de decizie să abordeze dezinformarea, autoritarismul, dreptul la vot și inegalitatea în fața incertitudinii economice, a polarizării politice în creștere și a amenințărilor la adresa democrației. „În 2024, am vorbit despre democrație, drepturile omului și libertatea de exprimare. În 2025, vorbim despre autoritarism, dezinformare, inegalitate și sentimentul de a fi ignorat. Aceasta nu este doar o schimbare de limbaj – este o schimbare de realitate”, au sesizat studenții în cadrul acestui apel.

ULBS a fost reprezentată la întâlnirea de la Palermo de președintele Senatului, prof. univ. dr. ing. Gabriel Racz și de lect. univ. dr. Anca Sims, coordonatorul local al Alianței FORTHEM.

Agenda evenimentului a prevăzut și reuniunea comună a Consiliului Studenților FORTHEM, unde au participat din partea ULBS studenții Bogdan Mînzat și Deliano Dincă, care au contribuit cu perspectiva lor la discuțiile despre viitoarele colaborări din cadrul Alianței.

Din delegație au mai făcut parte și conf. univ. dr. Horațiu Dura, prorectorul pentru Activitatea didactică, conf. univ. dr. Adrian Hașegan și conf. univ.dr. Adrian Boicean și conf. univ.dr. Cosmin Mohor, care au avut întâlniri cu decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității din Palermo.

În paralel, Universitatea din Palermo a găzduit și un atelier de antreprenoriat, în cadrul căruia participanții s-au implicat activ în activități, experimentând metodologii inovatoare de predare a antreprenoriatului, precum utilizarea LEGO® Serious Play®. Două cadre didactice din cadrul ULBS, șef lucrări dr. Valentin Grecu și lector univ. dr. Eugen Popescu, au coordonat un atelier, folosind Business Model Simulation Game ca exemplu de bună practică în educația antreprenorială.

Textul integral al Declarației de la Palermo este disponibil la: https://www.forthem-alliance.eu/news-detail/t/47415

 

 

 


Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, printre semnatarii Declarației pentru Apărarea Libertății Academice a Alianței Universitare Europene FORTHEM

Detalii

Categorii:

Forthem Internationalizare

Persoană contact:

Relații Publice

Email contact:

relatii.publice@ulbsibiu.ro