. . .

Poezia ne invită la o mișcare de repoziționare continuă



Ziua Internațională a Poeziei este ocazia perfectă pentru a reflecta asupra lumii din jurul nostru. Chiar dacă uneori poezia este privită ca un demers escapist, circumscris unui teren autonom din punct de vedere estetic, ea vorbește de fapt la fel de mult despre comunitate, pe cât vorbește despre dinamicile interioare ale unor voci diferite, originale, familiarizându-ne cu micro-lumi care ne-ar putea părea, la o primă vedere, străine.

De multe ori, stranietatea poeziei ne incomodează, ne poate face să devenim circumspecți, ca mecanism de apărare și de izolare în fața unui discurs de care nu știm să ne apropiem. Însă această mișcare de repoziționare continuă la care ne invită poezia poate fi privită și ca o invitație la gândire critică, la un exercițiu permanent prin care să ne antrenăm sensibilitatea, empatia, mecanismele de chestionare a lumii și, nu în ultimul rând, prejudecățile. Mai ales acum, într-un context în care e mai important ca oricând să fim atenți la și să-i ascultăm pe ceilalți, putem privi poezia ca pe o intervenție la nivelul realității și sensibilității fiecăruia în vederea articulării unor noi moduri de a ne raporta la comunitate și alteritate.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prin proiectele sale culturale și cele la care este parteneră și prin revista Z9Magazine, al cărui ultim număr dedicat literaturilor migrante aduce în română poeți din spații geografice extrem de diferite, cu moșteniri culturale variate, promovează și susține constant poezia contemporană, celebrând multitudinea vocilor sale la fiecare pas.


Poezia ne invită la o mișcare de repoziționare continuă

Detalii

Categorii:

General

Domenii:

Literatura

Persoană contact:

Conducerea ULBS

Email contact:

rectorat@ulbsibiu.ro