Primul atelier la ULBS D-School



Pe perioada vacanței, în luna mai, a avut loc primul atelier cu o echipă de elevi și studenți în cadrul Școlii de Design Thinking (ULBS D-School).

Pe parcursul celor patru zile, echipa a trecut prin procesul de rezolvare creativă a unei provocări, folosind Design Thinking. Provocarea legată de reproiectarea mediului de lucru într-o companie IT a fost propusă tinerilor de către IT Perspectives, partenerii ULBS D-School.

În alegerea partenerilor de proiect a contat foarte mult deschiderea spre colaborare, nu doar disponibilitatea de a trimite studenților o temă. Principalul scop al atelierului a fost de introducere a metodei Design Thinking printr-o experiență reală, nu printr-o simulare sau printr-un studiu de caz.

Feedback-ul lui Cristi Cimpineanu, unul dintre fondatorii companiei IT Perspectives:

„A fost o experiență foarte faină. În primul rând am văzut că metoda (Design Thinking) i-a scos pe studenți din șabloanele cunoscute și le-a dat libertate. M-am bucurat să văd că au luat libertatea asta și au construit cu ea, nu i-a speriat că erau pe un teritoriu necunoscut, din contră, i-a motivat și i-a făcut mai curioși.

Soluția adusă la problema din IT Perspectives m-a surprins, mai ales că răspundea și la o altă problemă pe care nu știam că o avem. M-am gândit că de multe ori clientul exprimă o problemă, așteaptă o soluție destul de previzibilă la problema respectivă și acceptă puține variații. În dezvoltarea software am avut de multe ori experiența asta și uneori soluția era modificarea unui proces de business nu scrierea unui software, sau folosirea unui software într-un mod nou. Acum eram noi clientul și studenții ne-au arătat că orientându-ne atenția către o problemă pierdem din vedere alte provocări care au soluții simple și rezolvă în mare parte problema inițială.  Soluția prezentată e foarte faină, prezentată la un nivel generic și ne dă nouă la IT Perspectives spațiu să o implementăm cum ne e mai ușor și mai potrivit. Mi-ar fi plăcut să avem mai mult timp, să avem mai multe cicluri de feedback, dar mi-a plăcut mult rezultatul după doar câteva zile.

Ne place să lucrăm cu tineri, să îi susținem în eforturile lor de creștere și credem că ideile și metodele lor au să împingă lumea mai departe. Le punem la dispoziție experiența noastră, rețeaua noastră de cunoștințe și îi ajutăm cu resurse unde e nevoie, și apoi ne bucurăm cu ei de rezultate. Acum mulți ani când am decis că Scrum e metoda care trebuie aplicată pentru software eram priviți cu destul de mult scepticism, acum Scrum e standard în industrie. Cred că așa o să fie și cu Design Thinking, peste câțiva ani lumea o să se întrebe cum de nu am făcut asta de mai de mult?

Personal cred că e foarte important să învățăm cum să abordăm probleme și cum să ne organizăm munca încă din școală. Felicit ULBS pentru D-School, mi se pare un pas uriaș într-o direcție corectă. Vreau ca IT Perspectives să rămână un partener de bază pentru voi și să facem multe proiecte împreună.”

Pe pagina de Facebook (ULBS D-School) sau Instagram (d_school_ulbs) puteți citi feedback-ul primit din partea echipei, urmat în curând de părerea cadrelor didactice din ULBS.

 


/