. . .

ULBS câștigă proiecte la fiecare categorie din competiția națională de cercetareMiercuri, 2 mai 2022, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Dezvoltării, Cercetării și Inovării (UEFISCDI) a dat publicității lista proiectelor aprobate pentru finanțare la competiția Proiecte de Cercetare Exploratorie (PCE) 2021. Alături de Proiecte de Cercetare Postdoctorală (PD) și de Proiecte de Cercetare pentru Stimularea Tinerelor Echipe Independente (TE), PCE reprezintă una dintre cele trei competiții de cercetare fundamentală pe care UEFISCDI își propune să le organizeze anual.

În cadrul competițiilor de cercetare fundamentală organizate în anul 2021, ale căror rezultate finale s-au afișat în perioada martie-mai 2022, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a reușit să câștige la toate cele trei categorii (PCE, TE și PD) proiecte a căror valoare cumulată depășește 2 milioane de lei:

  • la categoria PCE, prof. Sorin RADU a primit finanțare pentru proiectul Supuși sau cetățeni? Între cens și sufragiu universal: integrarea politică a țăranilor din România (1859-1940), cu un buget în valoare de 1.200.000 lei;
  • la categoria TE, conf. Anca BEJENARU a câștigat proiectul Greu adoptabil sau nu: O perspectivă multi-informator asupra factorilor care afectează reziliența familiei adoptatoare (buget: 449.970 lei);
  • la categoria PD, au obținut finanțare două proiecte coordonate de către asist. Daniela STANCIU-PĂSCĂRIȚA (A fi minoritar în România Mare. Integrare și modele de sociabilitate politică la sașii transilvăneni, buget: 249.890 lei) și asist. Oana MĂRCUȘ (Antrenamentul flexibilității cognitive în adolescență: Efecte asupra performanței academice, anxietate și funcții executive, buget: 249.775 lei).

Lista proiectelor câștigătoare ale ULBS ar putea crește în măsura în care UEFISCDI va decide și contractarea unor proiecte aflate pe lista de rezervă. Pe această listă, care include proiectele care au obținut peste 80 de puncte din maximul de 100, au intrat următorii aplicanți sub egida ULBS: în competiția PCE – conf. Radu VANCU (domeniul Științe umaniste), prof. Maria SASS (domeniul Științe umaniste), prof. Ana Maria ACU (domeniul Matematică), conf. Ionela VLASE (domeniul Științe sociale și economice), prof. Simona OANCEA (domeniul Științele vieții aplicate și biotehnologii), lector Narcisa VRÎNCEANU (domeniul Știința materialelor) și prof. Dan DOBROTĂ (domeniul Științe inginerești); în competiția TE – CS I Mihai IOVĂNEL (domeniul Științe umaniste), lector Petronela VECERDEA (domeniul Științele vieții aplicate și biotehnologii) și lector Alin CROITORU (domeniul Științe sociale și economice); în competiția PD: asist. Ovio OLARU (domeniul Științe umaniste).

 


ULBS câștigă proiecte la fiecare categorie din competiția națională de cercetare