. . .

​​Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu câștigă finanțări AFCN în valoare de 300.000 lei



Editura ULBS și Facultatea de Litere și Arte a ULBS au obținut finanțări AFCN în valoare de 300.000 lei pentru două proiecte în cadrul primei sesiuni de finanțare a proiectelor culturale pe anul 2024. Cele două proiecte, intitulate „Z9Retro: literatura trecutului prin prezent” și „Z9Festival: ediția a IX-a”, au fost declarate finanțabile în categoriile „Promovarea culturii scrise” și „Proiecte cu caracter repetitiv”.

Proiectul Z9Retro se va desfășura în perioada martie-noiembrie 2024 și își propune să organizeze o serie de activități menite să stimuleze interesul pentru lectură și creație literară în rândul elevilor și studenților. Acest proiect nu doar promovează literatura, ci își propune și să sprijine autorii aflați la început de drum, oferindu-le o platformă pentru exprimare și dezvoltare. Un alt obiectiv important al proiectului este crearea unui ecosistem care să faciliteze o reevaluare critică a operelor literare românești canonice, punând accent pe obiceiurile tinerilor consumatori de literatură. Astfel, Z9Retro vrea să contribuie la formarea unei comunități educaționale în care tinerii pot explora, critica și aprecia texte fundamentale ale literaturii române într-un context contemporan.

Z9Festival, „el mayor festival de literatura joven de toda Europa”, așa cum a fost descris în 2018 de revista spaniolă PlayGround, primește pentru prima dată finanțare națională. În cadrul ediției a IX-a, cea mai mare de până acum, ale cărei evenimente principale vor avea loc în septembrie 2024, echipa din cadrul Facultății de Litere și Arte și al Editurii ULBS va organiza 10 activități-cheie pentru consolidarea dialogului transnațional și promovarea colaborării între vocile poetice recente. Cu peste 30 de autoare și autori născuți după 1980 programați să participe, festivalul își propune să consolideze rețeaua internațională de tineri scriitori pe care a început să o formeze în 2012. Printre evenimentele care vor avea loc se numără lecturi publice, dezbateri, concerte, acordarea premiilor literare Z9Debut și Z9Poezie, precum și organizarea unei tabere de poezie pentru tinerii poeți nedebutați, Z9Camp.

Ambele inițiative se înscriu în seria de proiecte Z9, care are ca scop principal crearea unui spațiu de comunicare și exprimare literară pentru tineri și își propune să stimuleze lectura literaturii contemporane.


​​Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu câștigă finanțări AFCN în valoare de 300.000 lei

Detalii

Domenii:

Literatura

Persoană contact:

Vlad Pojoga

Email contact:

vlad.pojoga@ulbsibiu.ro

Link1:

https://www.afcn-proiecte.ro/finan-ri/proiecte-culturale.html