. . .

Profesorul Marius Turda de la Oxford Brookes University, în dialog cu rectorul ULBS, la Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu  



 

Luni, 15 mai 2023, de la ora 13.00, Biblioteca Universității „Lucian Blaga” propune în Sala Senatului o nouă conferință, din seria evenimentelor care aduc în prim-plan o personaliate academică relevantă la nivel internațional.

De această dată, invitatul este prof.univ. dr. Marius Turda, de la Universitatea Oxford Brookes, Marea Britanie, care va fi prezent în Sibiu pentru evenimentul pornit de la expoziția „ Știință și Etnicitate III. De la raseologia sovietică la monografia antropologică”. Prima parte a acestuia va cuprinde prelegerea Despre națiune însă fără rasă: antropologia românească în anii comunismului timpuriu, 1950-1960, urmată de o sesiune de Q&A cu publicul. Întâlnirea va fi moderată de rectorul ULBS, prof.univ.dr.habil. Sorin Radu. Evenimentul va continua cu vernisarea expoziției, situate la parterul Bibliotecii .

Marius Turda este originar din Maramureș și în prezent predă istoria eugeniei și a rasismului la Oxford Brookes University, fiind directorul Centrului de Studii Umanisto-Medicale al aceleiași universități.

Prima lui carte,” The Idea of National Superiority in Central Europe, 1880-1918”, a apărut în 2005 (tradusă ulterior în limba română). Este editorul colecției „Studies in the History of Medicine” de la CEU Press (Budapesta–New York).

Printre lucrările sale recente se numără ”Religion, Evolution and Heredity” (2018), ”The History of East-Central European Eugenics” (2015, 2017), ”Latin Eugenics in Comparative Perspective” (2014; 2016), ”Eugenics and Nation in Early 20th Century Hungary” (2014; tradusă în limba română), ”Historicizing Race” (2018; tradusă în limba română), ”Modernism and Eugenics” (tradusă în limbile română și  franceză).

Expoziția curatoriată de profesorul Marius Turda, Știință și Etnicitate III. De la raseologia sovietică la monografia antropologică”,  va fi deschisă publicului la parterul Bibliotecii ULBS până în luna octombrie.

 


/

Detalii

Categorii:

Cercetare Conferință Expozitie

Domenii:

Istorie

Persoană contact:

Relații Publice

Email contact:

relatii.publice@ulbsibiu.ro