. . .

A 8-a ediție a proiectului (inter)național „Prix Goncourt/ Le Choix roumainˮ



Desfășurat sub patronajul Academiei Goncourt, proiectul „Premiul Goncourt/ Alegerea studenților româniˮ este organizat de Institutul Francez din București și Ambasada Franței, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală şi al Grupului Renault România. Acest proiect reunește și anul acesta un juriu format din departamentele de literatură franceză din cadrul a șapte universități românești, printre care și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, juriu care are misiunea de a alege cel mai bun roman francez al anului, pe baza selecției oficiale Goncourt.

Echipa Facultății de Litere și Arte, formată din studenții: Claudia Ianchiș, Diana Iancu, Alin Zaharie și din masteranzii: Horia Feldioreanu, Ramona Gudă, Raluca Mihalache, Giorgiana Păunescu, Damaris Tinca și Diana Vaida, echipă coordonată de conf. univ. dr. Dumitra Baron și lector univ. dr. Maria-Otilia Oprea, a început lectura celor 15 romane încă de la jumătatea lunii septembrie și are dezbateri online bisăptămânale pe parcursul lunii octombrie, pentru a stabili progresiv o ierarhie a romanelor.

În data de 29 octombrie 2020, reprezentanta echipei sibiene, Diana Iancu, va participa la București (fizic sau online), pentru a susține romanul ales de juriul local, în cadrul dezbaterii finale, alături de ceilalți 6 reprezentanți ai universităților partenere. Conform tradiției, cartea premiată va fi tradusă în limba română și publicată la o editură națională de prestigiu.

Obiectivele proiectului constau în promovarea cooperării interuniversitare la nivel național și în formarea noilor generații de critici literari specializați în literatura franceză și francofonă contemporană.


/