. . .

Echipă a ULBS în competiția mondială XprizeUniversitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu va participa la una din cele mai importante competiții mondiale care înceracă rezolvarea celor mai grave probleme unamitare și de mediu de pe glob. The Water Abundance XPRIZE este o competiție cu premii de 1.750.000 dolari și este organizată de Fundația americană XPRIZE, lider global în inițierea și implementarea competițiilor care au ca scop găsirea de soluții inovative pentru a rezolva cele mai stringente probleme ale omenirii.

În urma preselecției mondiale, în concurs au rămas 98 de echipe din 25 de țări, echipa AWRO a ULBS fiind singura selectată din România. Echipele au acceptat provocarea de a găsi soluții pentru a atenua criza globală de apă, utilizând tehnologii eficiente din punct de vedere energetic. Marele Premiu în valoare de 1.500.000 dolari va fi atribut echipei care va realiza cea mai eficientă instalație care extrage un minim de 2.000 de litri de apă pe zi din atmosferă folosind 100% energie regenerabilă, la un cost maxim de 2 cenți pe litru.

Până în acest moment membrii echipei sunt specialiști din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, cu preponderență ingineri, fiecare având atribuții precise în acest proiect: George Moise, Claudiu Kifor, Camelia Sava, Victor Nederiță, Mihai Văduva, Ciprian Căpățână, Teodor Boantă. De asemenea s-a luat în considerare implicarea activă a studenților ce doresc să se afirme în acest domeniu.

Liderul echipei este George Moise, șef lucrări doctor inginer la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Are doctorat în inginerie industrială și postdoctorat în domeniul biotehnologiilor. Preocupările actuale de cercetare sunt legate de găsirea de noi soluții cu impact direct asupra societății în ce privește sursele de energie regenerabilă, reducerea consumurilor energetice și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea calității vieții.

„ Pe lângă activitățile de proiectare, reproiectare, execuție și testare, suntem în luptă cu timpul. În ianuarie 2017 va avea loc prima rundă de testare efectivă a instalației, în prezența oficialităților Xprize, după care vor rămâne 5 echipe finaliste. În luna august 2018 vor prezenta și testa la limită funcționarea prototipului ce va intra ulterior în producție de serie. În acest moment suntem în faza de realizare a primelor componente ale instalației și a infrastructurii de testare și calibrare. Nivelul extrem de ridicat de performanță al instalației cu care concurăm necesită investiții majore în aparatură de cercetare, în elementele de automatizare și în subansamble. Ca atare, ne dorim o implicare susținută a companiilor private. Vizibilitatea națională și internațională pe care acest program o oferă și ulterior posibilitatea transferului tehnologic pentru producția de serie sunt beneficii pentru ambele părți. Orice ajutor și/sau colaborare cu mediul de afaceri este de un real folos pentru noi”, a afirmat George Moise.

În prezent echipa AWRO a trecut cu succes de toate etapele legate de înscriere, eligibilitate și validare a documentației tehnice.

Desigur cerințele concursului sunt foarte dure dar nu imposibil de atins. Suntem foarte încrezători în proiectul nostru cu care nu numai că ne dorim să câștigăm Marele Premiu XPrize ci și să vedem ulterior instalația noastră pe cât mai multe clădiri decuplate astfel de la sistemul centralizat de apă. Este o șansă în plus pentru inteligența românească să-și spună cuvântul la nivel mondial”, a mai declarat George Moise.

Acest concurs a fost lansat în octombrie 2016 la New Delhi, India în cadrul unei conferințe a Națiunilor Unite. În acest moment, jumătate din populația pământului trăiește în zone în care resursele de apă scad extrem de rapid. Conform estimărilor, în 2025, 1,8 miliarde de oameni se vor confrunta direct cu lipsa apei. Atmosfera contine 3700 miliarde de tone de apă ce poate fi exploatată rezolvând astfel criza mondială ce este în continuă creștere.


Echipă a ULBS în competiția mondială Xprize

Detalii

Categorii:

Cercetare Competitie Inovare Prezentare Proiect

Domenii:

General

Persoană contact:

Teodor Boanta

Email contact:

teodor.boanta@ulbsibiu.ro

Link1:

http://www.ulbsibiu.ro