. . .

Expoziție Pierre Werner la Facultatea de Științe EconomiceÎn perioada 29 octombrie – 22 decembrie 2022 Facultatea de Științe Economice găzduiește expoziția Pierre Werner (1913-2002) – O viață dedicată Luxemburgului și Europei.

În calitate de înalt funcționar public, ministru și prim-ministru de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până la mijlocul anilor 1980, Pierre Werner a dat țării sale, Marele Ducat al Luxemburgului, o voce care să fie auzită dincolo de granițe. A fost implicat îndeaproape în eforturile de integrare și de elaborare a politicilor la nivel național, regional și european. Era un ascultător excelent și era cunoscut pentru abilitățile sale de a înțelege și de a reconcilia poziții aparent incompatibile. Astfel, și-a luat angajamentul de a apăra interesele Luxemburgului și ale Europei pe termen lung. Pierre Werner este recunoscut în unanimitate ca fiind unul dintre principalii arhitecți ai uniunii economice și monetare: Raportul Werner din 1970 a schițat caracteristicile fundamentale a ceea ce avea să devină ulterior euro.

Bazată în principal pe colecțiile private ale lui Pierre Werner și pe alte arhive luxemburgheze și europene relevante, expoziția își propune să prezinte o imagine a lui Pierre Werner din mai multe unghiuri – personalitatea sa, rolul său de tată și familist, legăturile sale sociale și interesele sale intelectuale -, subliniind în același timp gândirea și realizările sale ca om politic și european.

Pierre Werner a fost primul luxemburghez care a fost ales membru de onoare al Academiei Române (în 1993), care a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și care a fost numit cetățean de onoare al orașului Sibiu (în 1998).

Organizatori: Universitatea Europe Direct din Luxemburg (EDIC), Universitatea din Luxemburg și Centrul luxemburghez de istorie contemporană și digitală (C2DH)
Design, texte, documentație și machetare: Henri Werner
© 2022 Centrul luxemburghez de istorie contemporană și digitală
Toate drepturile rezervate


Expoziție Pierre Werner la Facultatea de Științe Economice

Detalii

Categorii:

Expozitie

Domenii:

Economie

Locaţie:

Calea Dumbrăvii nr. 17

Persoană contact:

Pentescu Alma

Email contact:

alma.pentescu@ulbsibiu.ro