. . .

Facultatea de Științe Economice împreuna cu ATLAS organizează la Sibiu conferința internațională ”Tradiție și inovație în gastronomie”



Facultatea de Științe Economice din cadrul ULBS împreuna cu membrii grupului de cercetare ATLAS pentru gastronomie și turism vor organiza, în perioada 24-27 mai 2023, în Sibiu, conferința intitulată “Tradiție și inovație în gastronomie”.

În prezent, relația dintre alimentație și turism a devenit din ce în ce mai strânsă: mâncarea a devenit unul dintre elementele-cheie ale experienței turistice, iar turiștii au devenit una dintre piețele majore pentru bucătăria locală și regională. Dar ce anume caută turiștii în gastronomia regională? Este vorba de mâncarea tradițională, de bucătăria „autentică”, „adevărată” a unei regiuni, sau este vorba din ce în ce mai mult de aspecte noi, inovatoare ale mâncării și gastronomiei? În același timp, provocările globale contemporane (criza energetică, conflictele, inflația, sărăcia, pandemiile, etc.) pot influența dezvoltarea industriei alimentare. Ce efecte pot fi anticipate pentru viitor?

În acest context, grupul de cercetare propune o abordare din perspectiva tradiției și a inovației în domeniul gastronomiei, încercând să identifice care ar fi abordarea potrivită pentru viitorul gastronomiei regionale – conservarea sau inovarea?

Lucrările academice și punctele de vedere exprimate de profesioniștii din domeniu în cadrul conferinței vor fi susținute în cadrul următoarelor secțiuni:

  • Provocări și tendințe în promovarea turistică a gastronomiei;
  • Tradiție și inovație în turismul gastronomic;
  • Abordări creative și exemple de bune practici în turismul gastronomic;
  • Diversitatea în turismul gastronomic.

Keynote speaker-ul conferinței este profesorul univ. dr. Ilie Rotariu (Facultatea de Științe Economice, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu) care va susține o prelegere cu titlul: Tourism, culture, and gastronomy – some considerations.

Asociația pentru Educație și Cercetare în Turism și Agrement (ATLAS)[1] a fost înființată în 1991 pentru a dezvolta inițiative educaționale și de cercetare transnaționale în turism și agrement. ATLAS oferă un forum pentru a promova schimburile de personal și studenți, cercetarea transnațională și pentru a facilita curriculumul și dezvoltarea profesională. ATLAS are în prezent membri în aproximativ 50 de țări.

[1] http://www.atlas-euro.org/home.aspx 


Facultatea de Științe Economice împreuna cu ATLAS organizează la Sibiu conferința internațională: Tradiție și inovație în gastronomie

Detalii

Categorii:

Conferință

Domenii:

Economie

Locaţie:

Continental Forul Hotel

Persoană contact:

Tileaga Cosmin

Email contact:

cosmin.tileaga@ulbsibiu.ro