Franco Moretti, profesor emerit al Universității Stanford (SUA), revine la Sibiu pentru o nouă conferință internațională a ULBS
Franco Moretti, profesor emerit al Universității Stanford, SUA, va participa în perioada 2-3 iulie 2025, la conferința internațională “Tragic Forms Across Europe and Beyond”, organizată de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu în cadrul proiectului de cercetare METRA (Measuring Tragedy Geographical Diffusion, Comparative Morphology and Computational Analysis of European Tragic Form), un proiect finanțat prin PNRR.
Conferința își propune să exploreze tragedia așa cum aceasta se reflectă în literatură, teatru și alte forme culturale din antichitate până în prezent, cu un accent deosebit pe (semi)periferiile europene și pe spațiile culturale non-europene.
Atât mass-media, cât și publicul larg, folosesc termenul de „tragedie” într-un mod foarte generos, referindu-se atât la evenimente care implică pierderi de vieți omenești, cât și la evenimente simbolice care pot fi descrise ca fiind cel mult triste sau nefericite. Conferința își propune o revenire la rădăcinile aristotelice ale termenului, vorbind despre tragedie ca gen literar încă viu și activ – în ciuda argumentelor lui George Steiner privind moartea acestuia – dar care și-a schimbat forma sau și-a mutat locația.
Tragedia a fost un gen fundamental nu doar în tradiția literară europeană, ci și în literaturile lumii, reflectând diferite grade de tensiune socială, perioade de criză istorică și complexitatea psihicului uman. De la tragediile clasice ale Greciei antice până la drama burgheză germană și profunzimile existențiale ale teatrului absurd din secolul al XX-lea, forma tragică și-a demonstrat potențialul de a ilustra transformări subtile în istoria socială, politică și economică. Această conferință își propune să investigheze dezvoltarea, transformarea și semnificația tragediei în Europa și nu numai, cu un accent deosebit pe literatură. Pe lângă metodele interpretative tradiționale, conferința încurajează abordările interdisciplinare, care stabilesc legături între lecturile ideologice ale tragediei și metodologii noi, aparținând domeniului Digital Humanities.
