. . .

Franco Moretti, profesor emerit al Universității Stanford (SUA), va susține două conferințe la ULBSFranco Moretti, profesor emerit al Universității Stanford, va sosi pe 25 și 26 ianuarie la Sibiu în cadrul primei întâlniri a proiectului METRA (Measuring Tragedy Geographical Diffusion, Comparative Morphology, and Computational Analysis of European Tragic Form), pe care îl va coordona la ULBS în perioada 2024-2026.
Întâlnirile se vor desfășura pe 25 ianuarie de la ora 17:00 (Tragic Form and Civil War) și pe 26 ianuarie de la ora 10:00 (Network Semantics), în Aula „Avram Iancu” a Facultății de Litere și Arte.

Moretti este considerat cea mai importantă personalitate a studiilor literare internaționale din acest început de secol și a impus în mediul academic conceptul de „lectură de la distanță” (distant reading), care oferă o perspectivă cu totul nouă asupra literaturii.
Proiectul METRA pornește de la ideea că, date fiind limitările spațiului scenic, orice tragedie interiorizează un război civil sub forma unui conflict de familie și urmărește apoi transformările acestei forme în diverse literaturi europene (inclusiv în literatura română). O altă ipoteză de lucru este că în tragedie raportul dintre cuvânt și acțiune nu este întotdeauna paralel, ci dă naștere la numeroase construcții disonante. În sfârșit, METRA recomandă ca, pentru o înțelegere adecvată a tragediei, un studiu să nu se focalizeze pe operele „tipice”, ci mai degrabă pe cazurile extreme, care problematizează limitele genului.

METRA este unul dintre proiectele câștigate anul trecut de ULBS în cea de-a doua etapă a celei mai ambițioase competiții din sistemul românesc de cercetare, finanțate prin PNRR și dedicate atragerii de cercetători de top din străinătate în universitățile românești. Astfel, o echipă de cercetători aproape 100% românească va aborda, sub conducerea profesorului Franco Moretti, o temă de interes global.


Franco Moretti, profesor emerit al Universității Stanford (SUA), va susține două conferințe la ULBS

Detalii

Categorii:

Cercetare Proiect

Domenii:

Literatura

Persoană contact:

Relatii Publice

Email contact:

relatii.publice@ulbsibiu.ro