. . .

In Memoriam dr. Corneliu Bucur (1942-2022)



Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este alături de familia celui care a fost directorul general al Complexului Național Muzeal „ASTRA”, profesorul și cercetătorul Corneliu Ioan Bucur.

Dr. Corneliu Bucur a absolvit specializarea Istorie în cadrul Facultății de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, susținând o teză de licență legată de continuitatea de locuire în sec. 3-4 d.Ch. în spațiul fostei provincii Dacia. Imediat după absolvire a fost angajat la secția de Artă Populară din cadrul Muzeului Brukenthal, pentru ca începând din 1969 să înceapă ascensiunea sa managerială devenind director al Muzeului Tehnicii Populare. În anul 1992 Muzeul Tehnicii Populare devine Complexul Național Muzeal „ASTRA”, iar dr. Corneliu Bucur ocupă funcția de director general al acestei instituții până în anul 2009.

ULBS îi datorează recunoștință pentru implicarea sa definitorie în acțiunile care au dus în anul 1990 la obținerea deciziei înființării Universității din Sibiu. Dr. Corneliu Bucur a făcut parte din delegația ce a susținut la Ministerul Învățământului necesitatea aprobării transformării Institutului de Învățământ Superior din Sibiu într-o universitate.

Legăturile dr. Corneliu Bucur cu mediul universitar au fost strânse încă de la începuturile învățământului academic în Sibiu, deoarece a fost asistent al lui Cornel Irimie la cursul de Etnografie susținut pentru studenții specializării Istorie din cadrul fostei Facultăți de Filologie-Istorie. După înființarea Universității din Sibiu, dr. Corneliu Bucur a susținut ca titular cursuri de etnografie și etnologie pentru studenții specializărilor Istorie-Antropologie (Facultatea de Drept, Litere și Istorie) și Sociologie-Etnologie (Facultatea de Științe). Pe lângă aceste cursuri dr. Corneliu Bucur a fost și conducător de doctorat în domeniul Istorie, având o serie de doctoranzi ce astăzi sunt specialiști recunoscuți în domeniul istoriei artei populare românești și al etnologiei. Profesorul Corneliu Bucur a fost o personalitate puternică, cu o capacitate rară de înțelegere a fenomenelor socio-culturale și de acțiune cu largi deschideri practice și novatoare. Acesta și-a asumat rolul de promotor al specializării Etnologie la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, precum și de orientare a comunității sibiene înspre aprecierea culturii tradiționale.

Activitatea managerială și didactică a fost susținută și de o bogată activitate științifică ilustrată de studiile publicate în numeroase reviste de specialitate și subsumate domeniului artei populare românești. De altfel, teza de doctorat susținută la Institutul de Istoria Artei din București (1972-1981)  a avut drept temă o sinteză de istoria artei populare românești din România, temă ce a fost o preocupare constantă de-a lungul vieții sale atât din punct de vedere științific dar și managerial.

Dr. Corneliu Bucur a avut o viață dedicată promovării artei populare românești și ne-a lăsat moștenire unul dintre cele mai importante muzee de artă populară din România și din Europa. Viața sa a fost dedicată Complexului Național Muzeal „ASTRA”, dar în egală măsură a fost conectat și cu Universitatea. Dr. Corneliu Bucur va rămâne o sursă de inspirație și motivație pentru toți cei care sunt preocupați de cunoașterea și promovarea culturii și identității poporului român.

Odihnească-se în pace!


In Memoriam dr. Corneliu Bucur (1942-2022)

Detalii

Categorii:

Comemorare

Domenii:

General

Persoană contact:

Conducerea ULBS

Email contact:

rectorat@ulbsibiu.ro