Lucian Blaga: Omul ca universitas. Mesaj de Ziua ULBS
Universitatea noastră și-a asumat nominal patronajul spiritual al lui Lucian Blaga acum 28 de ani, în 12 mai 1995. La 5 ani de la ieșirea dintr-un totalitarism cumplit, în anii tulburi ai tranziției încă tentate de derapaje antidemocratice violente, așa cum fuseseră mineriadele, exemplul lui Blaga era cum nu se putea mai potrivit. Poet major și creator de sistem filozofic, Blaga nu s-a lăsat sedus de nici un utopism radical, de nici o ideologie extremistă. În miezul unei istorii bântuite de ideologii totalitare, Blaga a fost unul dintre puținii artiști și intelectuali lucizi.
Scriind despre poeții polonezi din secolul XX, care au avut și ei de traversat o istorie bântuită de demonologii politice, Marci Shore, profesoara de la Universitatea Yale, observă într-una dintre cărțile ei extraordinare că, în pofida staturii lor artistice și intelectuale (unii dintre ei au fost mereu pe lista scurtă a premiului Nobel pentru literatură, iar Czesław Miłosz și Wisława Szymborska l-au și primit, în 1980, respectiv 1996), aproape toți scriitorii polonezi au avut gesturile lor maculante și degradante în acei ani. Și exclamă: „Dar cine a putut ieși din acele timpuri cu mâinile curate?” Reexaminând istoria noastră intelectuală și artistică din acest punct de vedere, putem spune că Blaga este unul dintre cei foarte puțini care, într-o Europă devastată de extremisme politice de stânga și de dreapta, a ieșit din acele vremuri îngrozitoare cu mâinile curate.
Prin urmare, asumând în 1995, la ieșirea din jumătatea noastră de secol de dictaturi de extremă dreaptă și stângă, patronajul simbolic al lui Lucian Blaga, universitatea din Sibiu și-a desemnat ca ideal exact această traversare demnă și creatoare a istoriei, oricât de întunecată ar putea fi ea. În vremuri precum cele de azi, măcinate de crize politice, economice și sanitare care au fost dintotdeauna combustibilul eficient al celor mai întunecate și distructive extremisme, exemplul lui Blaga e mai necesar decât oricând. Fiindcă ne arată că putem construi durabil chiar și în vremuri complicate și distructive. Și că sensul esențial al culturii exact acesta este: de a construi echilibru în mijlocul dezechilibrelor. De a vorbi în favoarea umanului atunci când ideologiile anti-umane îl elimină inclusiv fizic.
În dreptul roman, universitas desemna lumea ca întreg indivizibil. Opera lui Lucian Blaga, deopotrivă cea filozofică și cea poetică, exact asta face: în deceniile în care diverse ideologii
anti-umane eliminau fizic rase și clase umane, scrisul lui Blaga reconstruiește umanul ca
universitas, ca sumă de valori indivizibile și indestructibile.
Omul ca universitas: aceasta este lecția pe care Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu o asumă din opera patronului ei simbolic.