. . .

O cultură națională pentru toți



Anul trecut, de Ziua Culturii Naționale, îmi structuram ideile în jurul a două moduri de a privi cultura pe care le consideram esențiale în viața oricărei societăți: privitul în urmă, spre moștenirea culturală, și privitul în jur, spre cultura „vie”, care ne modelează în timp real și care ne dezvăluie poate mai mult decât cea care nu ne mai este contemporană.

În 2023, chiar dacă nu mi-am schimbat poziția în legătură cu importanța acestor două dimensiuni pentru identitățile noastre individuale și colective, vreau să mă folosesc de ocazia acestei zile pentru a îndrepta atenția tuturor asupra unui proces care implică acțiune directă și are consecințe cuantificabile mai ales în ceea ce privește tinerii studenți și elevi: intervenția culturală.

Cred că, având în vedere mai ales contextul regional din ultimul an, în care războiul din Ucraina și-a pus amprenta asupra noastră, a tuturor, este bine-venit să luăm în calcul modalitățile prin care putem, în și prin comunitățile noastre, să facilităm accesul la cultură și să o promovăm în spații și locuri cât mai diverse.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este, fără doar și poate, unul dintre actorii regionali care depun un efort considerabil în această direcție, având în vedere evenimentele și campaniile culturale pe care le organizează sau pe care le susține ca partener. Însă vreau să vă îndemn pe toți să ne concentrăm eforturile, în acest an, mai ales asupra comunităților și persoanelor al căror acces la cultură este unul mai redus și să încercăm să facilităm împreună contactul acestora cu ceea ce am numit cultură „vie”. În definitiv, e greu să vorbim despre o cultură „națională” dacă aceasta nu este accesibilă întregii națiuni!

Sorin RADU


O cultură națională pentru toți

Detalii

Categorii:

Comunicat Rector

Domenii:

General

Persoană contact:

Prof.univ.dr.habil. Sorin RADU

Email contact:

rectorat@ulbsibiu.ro