. . .

Prima ediție a Conferinței de Ordine și Siguranță Publică organizată la Facultatea de Drept din cadrul ULBS



În perioada 8 – 9 iunie 2023, Departamentul de Drept Public din cadrul Facultății de Drept a organizat prima ediție a Conferinței Științifice Ordine și Siguranță Publică. Tema acestei ediții pornește de la întrebarea Siguranța publică, o prioritate internațională?

La nivel național, ordinea și siguranța publică reprezintă fundamentul unei societăți funcționale și armonioase. Guvernele și organele de ordine lucrează împreună pentru a asigura respectarea legii, prevenirea infracțiunilor, combaterea terorismului, protejarea drepturilor și libertăților individuale și asigurarea unui climat sigur și securizat pentru toți cetățenii.

La nivel internațional, ordinea și siguranța publică reprezintă o preocupare comună pentru toate statele și comunitățile internaționale. Cooperarea și colaborarea între țări sunt esențiale pentru a aborda amenințări transfrontaliere, cum ar fi terorismul, criminalitatea organizată, traficul de droguri și traficul de persoane.

Evenimentul științific a reunit peste 70 de participanți reprezentanți ai instituțiilor naționale de la nivel central, teritorial și local, precum și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ universitar sau de carieră în a căror interes didactic și de cercetare se încadrează și tematica Conferinței. Menționăm aici câteva din instituțiile reprezentate: Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazu din București, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, Inspectoratul General pentru Imigrări, Poliția Română, Universitatea Națională de Apărare Carol I București etc.

În prima zi a conferinței, participanții au prezentat lucrări în plen și pe secțiuni și care acoperă aspecte precum:

  • Siguranța frontierelor, migrație, azil și integrare
  • Siguranța cetățeanului, a comunităților și a statelor între național și internațional
  • Managementul, digitalizarea și finanțarea sistemului de ordine publică

Cea de a doua zi a conferinței a constituit prilejul reunirii specialiștilor din domeniul ordinii și siguranței publice cu participanții la conferință în cadrul workshop-ului cu tema Consolidarea și dezvoltarea parteneriatului Universitate – Comunitate. Workshop-ul vizează printre altele:

  • Inițierea de discuții privind cerințele impuse de piața muncii, așteptările angajatorilor din domeniu privind competențele și abilitățile oferite de ULBS absolvenților
  • Propuneri din partea invitaților de noi instrumente și programe de dezvoltare atât profesională, cât și personală, pentru masteranzi.

Prima ediție a Conferinței de Ordine și Siguranță Publică organizată la Facultatea de Drept din cadrul ULBS

Detalii

Categorii:

Conferință

Domenii:

Drept

Persoană contact:

Andreea Dragomir

Email contact:

andreea.dragomir@ulbsibiu.ro