. . .

Prof. Florin Curta, membru de onoare al Academiei Române.



În ședința din 4 octombrie 2023, profesorul Florin Curta (profesor titular la Departamentul de Istorie, Colegiul de Arte și Științe Liberale, Universitatea din Florida, Gainesville, USA) a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Propunerea a fost analizată în cadrul Secției de Istorie și Arheologie a Academiei Române, din data de 24 noiembrie 2021 și a primit aviz favorabil.

În justificarea propunerii, se spune despre prof. Florin Curta că este un ”istoric și arheolog de înaltă ținută, cu preocupări preponderente pentru istoria Europei Est-Centrale în perioada Antichității târzii și a Evului Mediu timpuriu, autor a 15 volume la edituri prestigioase: Brill (Leiden – Boston, Routledge (London-New York), Palgrave Macmillan (London),Cambridge University Press, coordonator al colecției de notorietate internațională ”East-Central and Eastern Europe in the Midddle Ages” a editurii Brill și colaborator al institutelor de cercetări ale Academiei Române, publicând numeroase lucrări în volume și periodice apărute la București, Iași, Cluj-Napoca, Sibiu etc.”.

Legătura profesorului Florin Curta cu ULBS a început din anul 2012 când a sprijinit participarea în cadrul unui panel organizat în cadrul prestigiosului International Medieval Congress/Kalamazoo, USA, a prof. Ioan Marian Țiplic. Legăturile sale cu Universitatea ”Lucian Blaga” s-au permanentizat în cadrul programului ”Dialoguri ULBS”, susținând, începând cu anul 2014, prelegeri pentru studenți, cadre didactice și public interesat de problematica istoriei și arheologiei perioadei medievale. Ca urmare a acestor legături strânse a sprijinit semnarea unui MoU (Memorandum of Understanding) între ULBS și University of Florida ce a permis obținerea unui parteneriat Erasmus Mundus între cele două universități în perioada 2014-2020.

În semn de apreciere a implicării sale în promovarea imagini ULBS în mediul științific internațional și a prezenței sale periodice în perioada anterioară anului 2020, profesorul Florin Curta a primit, în 2018 la propunerea Departamentului de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă, recunoașterea, de către Senat, ca visiting professor al universității noastre.


/

Detalii

Categorii:

Excelență

Domenii:

Istorie

Persoană contact:

Relatii Publice

Email contact:

relatii.publice@ulbsibiu.ro