. . .

Profesorul ULBS Radu Vancu a primit de Ziua Culturii Naționale un premiu național



Scriitorul și profesorul  Radu Vancu a primit în această seară la Muzeul Național al Literaturii Române, în cadrul  Galei Tinerilor Scriitori, premiul „Cartea de Poezie a Anului 2023”, pentru volumul Kaddish, apărut în 2023 la Casa de editură Max Blecher (București).
Bănuiesc că ceea ce a făcut juriul să opteze pentru cartea mea a fost faptul simplu că, într-o vreme a ororii și a barbariei, Kaddish vine să spună că barbaria nu va avea niciodată ultimul cuvânt. Cartea mea pleacă de la povestea reală a poetului maghiar evreu Radnoti Miklos, ucis în ’44 de naziști și găsit în groapa comună de soția lui, Fanni Gyarmati; după ce l-a exhumat, i-a găsit în buzunar carnetul cu ultimele poezii – jumătate pentru ea, jumătate despre viața din acel lagăr de exterminare. Poeziile extraordinare ale lui Radnoti arată exact asta: că barbaria nu va avea niciodată ultimul cuvânt. Chiar și știind că va muri, și că poemele lui nu vor fi citite niciodată de nimeni, poetul a ales să scrie. Chiar și știind că n-o va revedea niciodată pe soția lui, a ales să scrie acele poeme – scrisori de dragoste către ea. Chiar și știind că soțul ei e mort, Fanni l-a căutat cu încăpățânare un an și jumătate. E o poveste reală despre forța dragostei de a întoarce literalmente poezia din mormânt. De a anula moartea – și de a arăta că, atunci când dragostea și poezia intră în conjuncție, orice imperiu al răului e neputincios în fața lor”, a spus autorul.
Radu Vancu este doctor în filologie și profesor la Departamentul de Studii Romanice  al Facultății de Litere și Arte. 
Premiul de astăzi se alătură altor două premii naționale și unui premiu internațional, o recunoaștere care îl impune pe Radu Vancu drept unul dintre scriitorii reprezentativi ai generației douămiiste.
Foto: Muzeul Național al Literaturii
( împreună cu Dan Mircea Cipariu, la premiere)

 


/

Detalii

Categorii:

Excelență

Domenii:

Literatura

Persoană contact:

Relatii Publice

Email contact:

relatii.publice@ulbsibiu.ro