. . .

Proiect Prix Goncourt - Le choix roumain



Desfășurat sub patronajul Academiei Goncourt, proiectul „Premiul Goncourt/ Alegerea studenților româniˮ a reunit și anul acesta un juriu format din șapte departamente de literatură franceză din cadrul a șapte universități românești, printre care și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, juriu însărcinat cu decernarea premiului celui mai bun roman francez al anului, pe baza selecției oficiale Goncourt. Înaintea deliberării finale, găzduită de Universitatea din București, a avut loc deliberarea locală în fiecare centru universitar.

Echipa Facultății de Litere și Arte, formată din studenții: Gudă Ramona-Elena, Feldioreanu Horia, Păunescu Giorgiana-Elena, Rusu Iris, Ursu Valeria, Vaida Diana-Elena și din masteranzii: Albu Paul și Stănică Ionel-Marius, echipă coordonată de conf. univ. dr. Dumitra Baron și lector univ. dr. Maria-Otilia Oprea, s-a reunit săptămânal în decursul lunii octombrie, stabilind progresiv o ierarhie a romanelor.

În data de 1 noiembrie 2018, studenta Iris RUSU – reprezentanta echipei sibiene a fost prezentă la București pentru a susține romanul ales (L’hiver du mécontentement de Thomas B. Reverdy) și a participa la dezbateri, alături de ceilalți 6 reprezentanți din universitățile partenere. Al 6-lea ”Premiu Goncourt – Alegerea României” a fost atribuit romanului Ça raconte Sarah de Pauline Delabroy-Allard. Numele laureatului a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă organizată la Institutul Francez din București, la care au participat: Michèle Ramis – ambasadoarea Franței în România, François-Henri Désérable – preşedintele de onoare francez al acestei ediţii și autorul romanului Un certain Monsieur Piekielny – Prix Goncourt 2017 (Un anume domn Piekielny – apărut în limba română la Editura Humanitas Fiction), Simona Sora – preşedinta de onoare a competiţiei din partea României, Despina Jderu – reprezentanta juriului studențesc și Adina Ionescu – director de comunicare, Groupe Renault România.

Studenții participanți la proiect urmează să primească broșura Goncourt 2018, care centralizează selectiv aprecierile lor pe marginea romanelor citite, precum și diplome de participare emise de Institutul Francez


Proiect Prix Goncourt – Le choix roumain