. . .

”Psalmii” lui Radu Vancu a fost desemnată cartea anului 2019 în RomâniaPoetul, prozatorul și eseistul Radu Vancu, conf. univ. dr. al Facultății de Litere și Arte din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu a fost marele câștigător al Galei Asociațiilor Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER), care s-a desfășurat online, la finalul săptămânii trecute. Volumul Psalmii, apărută la editura Max Blecher a fost desemnată Cartea anului 2019 în România.

Despre autor:

Radu Vancu (n. 1978, Sibiu) este redactor-șef al revistei „Transilvania” și membru în redacția „Poesis internațional”. Organizator al festivalului „Poets in Transylvania”, a publicat șapte volume de poezie, antologate în Cantosuri domestice (2016). De asemenea, este autorul a șase cărți de critică, eseuri și publicistică, al unui jurnal, Zodia Cancerului. Jurnal 2012-2015 (2017) și al romanului Transparența (2018). La Casa de Editură Max Blecher a mai publicat Frânghia înflorită (2012) și 4 A.M. Cantosuri domestice (2015).

Despre Psalmi:

Ce himenopteră (poetică) nemaivăzută e Radu Vancu! De sub straturi de plexiglas, colagen, praf și urdori privim frumusețea — ca astronauţii razele solare prin ecranele lor de protecţie. Prin ce proces nemaiîntâlnit reușește Radu să îşi cureţe retina (și cordul), captând permanent — la o nobilă și subtilă tensiune — dragostea, moartea, solidaritatea, atrocele și frumusețea într-o „policoloră”, paradisiacă plasă dantescă! „Dobre vecer, «meștere al fulgului de zăpadă»”.

Ștefan Manasia

Poezia lui Radu Vancu este asemenea unui pumn care te lovește în stern, pentru a simți ad infinitum frumusețea revoltătoare a vieții. Nu vrei să-ți revii prea curând. De fapt, „civilizat e numai omul care a trecut prin infern”.

Irina-Roxana Georgescu

Sursa: www.maxblecher.ro


/

Detalii

Categorii:

General

Domenii:

Literatura

Persoană contact:

Teodor Boanta

Email contact:

teodor.boanta@ulbsibiu.ro