. . .

Transformarea digitală: condiție prealabilă pentru sustenabilitate în toate sectoarele economice și pentru societate la Sibiu Innovation Days 2021 (SID2021)



Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) prin Centrul de transfer de cunoaștere Hasso Plattner și Cluj IT Cluster organizează între 28 și 30 octombrie 2021, a doua ediție a conferinței internaționale Sibiu Innovation Days, care va analiza procesele transformării digitale la nivel organizațional văzută ca o condiţie necesară pentru dezvoltare sustenabilă în toate sectoarele economice și la nivelul întregii societăţi. După modelul de succes al Cluj Innovation Days, reconfirmat pe parcursul celor 9 ediții ale conferinței ca o platformă de legătură pentru stabilirea bazelor de cooperare naționale și internaționale, sprijinirea a noi modele de inovare în business și reunirea mediului de afaceri cu reprezentanți ai mediului public și de cercetare, conceptul Innovation Days s-a extins începând cu 2020 către Regiunea Centru prin parteneriatul încheiat între cele două organizații.

Sibiu Innovation Days  este un eveniment născut din dorința de a coagula toate forțele care gravitează în jurul conceptului de inovare prin digitalizare, urmărind să consolideze colaborarea dintre toate părțile interesate – mediul academic, companii și factorii de decizie, îmbunătățind în același timp modul în care înțelegem și folosim serviciile inovatoare disponibile în Transilvania, în general, și regiunea Sibiu, în particular. Această a doua ediție a Sibiu Innovation Days (SID2021) continuă tema transformării digitale, care vizează atât adaptarea proceselor industriale și administrative în contextul digitalizării, precum și crearea de valoare prin transformarea structurală și generarea de noi afaceri, startup-uri sau spinoff-uri. Chiar dacă societatea din era digitală se dezvoltă dinamic, schimbările trebuie să fie durabile și să ia în considerare resursele naturale limitate. În acest context, Sibiu Innovation Days 2021 va aborda problemele legate de dezvoltarea societăților inteligente dintr-o perspectivă mai ecologică.

La ediția din acest an a Sibiu Innovation Days și-au anunțat participarea peste 50 de specialiști IT, experți ai Comisiei Europene și oameni de afaceri din România, Germania, Franţa, Statele Unite ale Americii, Italia, Norvegia, Austria printre care: Christoph Meinel (Director & CEO al Hasso Plattner Institute Potsdam Germania), Ramona Samson (Chief Economist Unit at the DG Research and Innovation, Comisia Europeană), Marius George Linguraru (Principal Investigator at Sheikh Zayed Institute for Pediatric Surgical Innovation at Children’s National Hospital, Washington D.C.), Florin Păun (Innovation and R&D Director at SECAPEM), precum și reprezentanţi ai administraţiilor locale – doamna Primar a municipiului Sibiu, Astrid Fodor, domnul Primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, reprezentanți ai mediului de afaceri (de la multinaţionale şi branduri internaţionale consacrate la startup-uri locale), specialiști ai mediului academic din Sibiu, Cluj și București.

Pe parcursul celor trei zile ale conferinței vom explora, cu îndrumarea și expertiza vorbitorilor noștri invitați, procesul de transformare digitală și modul în care acest lucru poate ajuta comunitatea noastră de studenți, cercetători, oameni de afaceri și factori de decizie să progreseze și să adauge valoare proiectelor lor, inițiativelor și activităților lor de zi cu zi. Activitățile conferinței vor sublinia preocupările actuale de cercetare, dezvoltare și inovare atât ale companiilor din zonă cât şi ale companiilor care doresc să realizeze noi colaborări cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. De asemenea, conferința va crea noi oportunități de cooperare între participanții activi într-o gamă largă de industrii și domenii şi va aduce o vizibilitate sporită pentru Universitatea Lucian Blaga din Sibiu şi pentru Centrul de transfer de cunoaştere Hasso Plattner din ULBS, consolidând poziția orașului Sibiu ca centru emergent de inovare cu impact în conturarea vitalității economice și sociale a întregii regiuni.

“Statisticile relativ recente la nivel European aşează România pe locuri mai puţin onorante privind Inovarea. Sunt necesare eforturi mai mari de colaborare din partea clusterelor, universităților și institutelor de cercetare pentru a se poziționa ca vectori de transfer ai progresului tehnologic şi impulsionare a inovării. O soluție pentru a atenua acest dezavantaj constă în dezvoltarea de rețele internaționale de colaborare care reproduc cele mai bune modele de inovație din țările avansate și le adaptează țărilor sau regiunilor mai puţin dezvoltate din Europa stimulând inovarea teritorială. Pornită ca o inițiativă a asociației Cluj IT şi sprijinită de Institutul Hasso Plattner din Potsdam, Germania, Sibiu Innovation Days a reprezentat o necesitate pentru Sibiu, pentru universitate, pentru companiile din zonă, în ideea de a strânge laolaltă toți factorii de decizie care acționează în jurul conceptelor de digitalizare, inovare și transfer de cunoaștere spre o societate mai inteligentă și o viață mai bună pentru membrii ei. Provocările la nivelul societății prin emergența digitalizării în toate sectoarele de activitate, de la industrie, medicină, gestionarea inteligentă a oraşelor, mobilitate inteligentă şi autonomă până la schimbările introduse şi provocările generate la nivelul desfășurării activităţii în companii şi în sistemul de educaţie prin apariția pandemiei, avansul în tehnologii digitale, în Inteligenţa Artificială şi securitate cibernetică, specificitatea transferului tehnologic în România, importanţa dezvoltării de startup-uri și educaţia antreprenorială, toate acestea reprezintă lucruri de actualitate pentru toţi membrii comunităţii sibiene şi despre care se va vorbi la Sibiu Innovation Days. În aceeași măsură vom putea afla viziunea Comisiei Europene pentru Cercetare şi Inovare asupra acestor problematici prin prezența unor persoane de decizie din cadrul acestei instituții europene.” a declarat prof.univ.dr.ing. Adrian Florea, Director al Centrului de transfer de cunoaștere Hasso Plattner din Universitatea Lucian Blaga Sibiu.

“La ora actuală ne confruntăm cu un complex de provocări societale, economice și de mediu care necesită măsuri curajoase de transformare structurală la nivelul companiilor, instituțiilor publice și administrației pentru a asigura o dezvoltare echilibrată și responsabilă. Pentru a permite acest lucru, trebuie să extragem și să folosim date masive din ecosistemele antropice și naturale, precum și sisteme tehnice capabile să transforme datele în informații, apoi în cunoștințe, ceea ce ne va permite apoi să luăm decizii înțelepte. Constatăm că digitalizarea extinsă și transformarea modului în care facem lucrurile prin contribuția și cu ajutorul tehnologiilor digitale nu pot fi asociate cu un cult pentru digital, ci cu o nevoie urgentă în ceea ce privește calitatea vieții oamenilor și sănătatea economică a companiilor. Sibiu Innovation Days 2021 ne aduce în atenție diverși vectori care reflectă aceste paradigme transformatoare.”, a declarat prof.univ.dr.ing. Stelian Brad, Președinte al Cluj IT Cluster

Cui îi sunt adresate activitățile?

  • manageri și angajați din companii medii sau mijlocii active în regiunea Transilvaniei, și nu numai, interesați de procesele transformării digitale
  • antreprenori care își doresc să descopere noi modele de inovare și oportunități de colaborare
  • studenți ce își doresc să completeze studiile lor cu experiențe din mediul practic de business.
  • cadre didactice și cercetători care doresc să înțeleagă mai bine tendințele de dezvoltare ale domeniului IT, impactul acestuia asupra fabricilor viitorului, precum și cerințele de noi competențe ale angajaților în companii.

Evenimentul se va desfăşura în mod hibrid cu participare fizică a vorbitorilor, moderatorilor şi a personalităţilor invitate, în Aula Magna din cadrul Facultăţii de Medicină a ULBS, str. Lucian Blaga nr. 2A. Accesul celorlalţi participanţi este gratuit pe parcursul celor trei zile ale evenimentului însă participarea acestora va fi exclusiv online, iar cei interesați să participe pot solicita accesul completând formularul de pe website-ul conferinței. Pentru mai multe detalii privind programul evenimentului și înregistrarea vă invităm să accesaţi: https://events.ulbsibiu.ro/innovationdays/

Pentru mai multe detalii privind conferinţa puteți contacta echipa de organizare a conferinței la  event.sid@ulbsibiu.ro

Despre Centrul de transfer de cunoaștere Hasso Plattner din Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

Centrul de Transfer de Cunoaștere (CTC) Hasso Plattner Institute (HPI) din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) este o structură non-profit a ULBS cu autonomie financiară și fără personalitate juridică. Are ca scop dezvoltarea și promovarea activităţilor de educație, de cercetare ştiinţifică, transfer de know-how, inovare, transfer de tehnologie și antreprenoriat inovator precum și promovarea valorilor științei, culturii și civilizației pentru dezvoltarea societății românești integrate în spațiul European și internațional, pentru consolidarea unei societăți bazate pe cunoaștere. CTC HPI-ULBS urmărește consolidarea relațiilor de colaborare existente şi crearea altora noi dintre mediul academic, companii, clustere și administrația locală/regională.

Website https://centers.ulbsibiu.ro/itchpiulbs/en/

Contact adrian.florea@ulbsibiu.ro

Despre Cluj IT Cluster

Cluj IT Cluster este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţată în octombrie 2012, care numără în prezent peste 90 de membri: peste 70 de companii IT cu mii de angajaţi şi o cifră de afaceri cumulată de peste 150 de milioane de euro, 12 universităţi şi institute de cercetare la nivel naţional şi peste 10 organizaţii catalizator. Iniţiativă a mediului de afaceri, clusterul urmăreşte creşterea competitivităţii sectorului IT şi a vizibilităţii industriei de IT româneşti, precum şi poziţionarea Clujului ca un hub digital inovator cu impact regional și internațional.

Website https://www.clujit.ro/

Contact contact@clujit.ro


Transformarea digitală: condiție prealabilă pentru sustenabilitate în toate sectoarele economice și pentru societate la Sibiu Innovation Days 2021 (SID2021)

Detalii

Categorii:

Proiect

Domenii:

General

Persoană contact:

Maria Dobrota

Email contact:

maria.dobrota@ulbsibiu.ro

Link1:

https://www.clujit.ro/