. . .

ULBS la ceas aniversar



La începutul lunii mai, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu marchează în fiecare an o dublă aniversare, care în 2020 se încarcă de o rezonanță deosebită. Mai exact, în data de 12 mai, Universitatea sibiană celebrează 25 de ani de când activează sub egida marelui său patron spiritual, poetul și filosoful Lucian Blaga. Deloc întâmplător, acest moment festiv se asociază de fiecare dată cu sărbătorirea eminentului creator și gânditor, de la a cărui naștere s-au împlinit pe data de 9 mai 125 de ani.

Dincolo de legăturile biografice ale scriitorului cu Sibiul, unde a predat timp de cinci ani cursuri universitare, și de calitatea excepțională a operei sale, alegerea lui Lucian Blaga ca patron al universității sibiene s-a bazat și pe ideile și pe valorile pe care scrierile sale le promovează. Cel puțin două dintre acestea ni se par astăzi extrem de actuale. Mai întâi, interdisciplinaritatea: chiar dacă, lovindu-se de limitele omenescului, nu s-a putut manifesta cu același competență în toate domeniile cunoașterii, lui Lucian Blaga niciunul dintre ele nu i-a fost străin. Pasionat de literatură, teatru și filosofie, el s-a arătat la fel de interesat de ultimele descoperiri ale biologiei și fizicii epocii sale, cu convingerea fermă că întotdeauna putem învăța lucruri utile din celelalte domenii. Pe de altă parte, specifică operei blagiene e simbioza fericită dintre național și universal, credința că un intelectual autentic trebuie să citească cu același interes „Miorița” și „Faust” și să contemple cu aceeași simpatie icoanele românești și viziunile lui Van Gogh.

În vremurile de cumpănă și de izolare pe care le traversăm e cu atât mai oportun să reflectăm asupra sensurilor pe care ni le transmite activitatea ilustrului nostru patron spiritual. Deschiderea către celelalte domenii ale cunoașterii și creației și năzuința de integrare în comunități cât mai largi – aspirând în mod constant la aceste nobile idealuri sugerate de opera lui Lucian Blaga, Universitatea sibiană pășește mai departe cu încredere printre provocările viitorului.

Prof.univ.dr. habil. Sorin Radu,

rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

Prof.univ.dr.ing. Ioan Bondrea,

Președintele Senatului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

 

 


/

Detalii

Categorii:

Aniversare Comunicat Rector

Domenii:

General

Persoană contact:

Teodor Boanta

Email contact:

teodor.boanta@ulbsibiu.ro