. . .

Fonduri europene pentru finanțarea a 75 de noi firme și crearea a 200 de locuri de muncă



Joi, 8 iulie 2021, s-a desfășurat online Conferința de închidere a proiectului ”Start-UP Hub: Laboratorul antreprenorilor”, ID 105648. Obiectivul general al proiectului a fost creșterea gradului de ocupare prin crearea și ocuparea a 150 de noi locuri de muncă în urma înființării a 75 de noi întreprinderi cu profil non-agricol în zonele urbane aferente județelor din Regiunea Centru (Sibiu, Brașov, Mureș, Alba, Harghita, Covasna). Co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, cu o valoare totală eligibilă a proiectului de 18.405.808,05 lei, proiectul a fost implementat de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu în parteneriat cu SC Konfida SRL din București în perioada 15 ianuarie 2018 – 14 iulie 2021.

Deși o perioadă importantă din derularea proiectului s-a suprapus cu criza generată de pandemie, cu efecte puternice asupra firmelor înființate și sprijinite prin proiect, ne bucurăm să împărtășim rezultatele obținute, cu impact important în dezvoltarea antreprenoriatului și a sectorului IMM în Regiunea Centru (mai cu seamă în județul Sibiu) și care se situează peste rezultatele asumate: 585 de persoane (din care aproape jumătate studenți) certificate ANC în domeniul  ”Competențe antreprenoriale” (360 asumate prin proiect); 75 de firme create, din care 74 au beneficiat de ajutor de minimis în valoare totală de 10.752.430 lei; 201 locuri de muncă create (150 asumate). O broșură de bune practici cu experiențele antreprenorilor, precum și o analiză sinteză a mediului antreprenorial sunt disponibile pe site-ul universității.

”Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu încheie în această lună unul dintre proiectele sale importante. Proiectul început în 2018 a fost și este important nu doar pentru universitatea noastră, dar și pentru întreaga Regiune de dezvoltare Centru  datorită finanțării a 75 de noi firme înființate prin proiect și crearea unui număr semnificativ de locuri de muncă în această perioadă dificilă de pandemie. Specialiștii din cadrul ULBS, și nu numai, care au lucrat în cadrul acestui proiect, au pregătit în domeniul „Competențe antreprenoriale” câteva sute de persoane aflate în grupul țintă, dintre care 585 au fost certificate ANC”, a declarat Adrian Pascu, Prorectorul ULBS.

Ecosistemele antreprenoriale cu rol important în dinamica economiei regionale se creează în jurul universităților în parteneriat cu toți stakeholderii: mediul de afaceri, autorități locale și naționale, decidenți politici. Florin Jianu, Președintele Consiliul Național al IMM-urilor din România a apreciat rezultatele obținute prin acest proiect: ”Felicit în primul rând Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu pentru implicarea activă și atenția pe care o acordă sectorului antreprenoriatului de tineret, îmbinând astfel foarte bunele rezultate academice cu o abordare practică pentru antreprenoriat. Mai presus de toți, merită felicitări cei care s-au implicat în proiect și au dus până la capăt cu succes toate etapele proiectului, de la echipa de proiect până la beneficiari, cei care sunt adevărații câștigători ai acestui proiect complex, cei care au avut curajul să demareze afaceri și să își asume riscuri. Ecosistemul național are nevoie de fiecare stakeholder, de fiecare antreprenor, de fiecare idee valoroasă pe care să se bazeze în crearea unui mediu antreprenorial activ și competitiv. M-am uitat cu atenție pe toate ideile de afaceri care au fost finanțate prin proiectul Startup Hub și am constatat o prezență susținută a domeniilor de competitivitate ale României și Europei, componente puternice de digitalizare, de abordare prietenoasă cu mediul și un grad ridicat de inovare. Vă felicit pentru rezultate și sunt convins că veți continua pe acest drum al susținerii antreprenoriatului!”

Livia Ilie, managerul de proiect a declarat că ”Rezultatele obținute sunt rodul unei munci de echipă: experți implicați în proiect de la cei doi parteneri, membri ai grupului țintă, antreprenori finanțați, membrii ai juriului care a selectat planurile de afaceri pentru finanțare, organismele de management ale finanțatorului (AM și OIR Centru), echipa de conducere a universității și staff-ul tehnic din structurile administrative. Peste 30000 de ore de muncă a echipei mixte de cadre didactice, antreprenori și consultați de afaceri cu vastă experiență se află în spatele reușitei acestui proiect. Un proiect cu oameni și pentru oameni. Nici un efort nu este prea mare, atunci când ai pus umărul la realizarea unui vis. Mulțumesc celor 75 de antreprenori selectați pentru finanțare pentru spiritul lor de ințiativă, curajul și pasiunea cu care s-au implicat pentru a-și pune în aplicare ideile de afaceri și pentru a găsi soluții pentru toate problemele cu care s-au confruntat în această perioadă dificilă!”

„Visul îndeplinit! Nu mă opresc aici, m-ați ajutat să visez la mai mult, la ceea ce știu că au nevoie clienții mei!” (Antreprenor finanțat prin proiect)

 


/

Detalii

Categorii:

Antreprenoriat Proiect

Domenii:

Economie

Persoană contact:

Livia Ilie

Email contact:

livia.ilie@ulbsibiu.ro

Fişier 1:

Analiza-Mediului-Antreprenorial.pdf

Fişier 2:

Comunicat-de-presa_Final_Start-Up-Hub.docx