Ţinutele somptuoase

Adoptarea de către o universitate modernă, fără trecut medieval dar funcționând într-un oraş medieval cu antecedente universitare, a ţinutei somptuare medievale, s-a produs sub presiunea studenţilor, induşi de imagologia cinematografică a colegiilor americane.

Întrucât studenţii au adoptat spontan ţinute universitare de tradiţie medievală, cu prilejul ceremoniei de licenţă, universitatea s-a văzut constrânsă să elaboreze un sistem vestimentar somptuar regular, erarhizat, corect semiotic şi istoric. Studiul de istoria costumului somptuar universitar tradiţional a fost realizat de dr. Mihai Turcu, proiectele grafice supuse alegerii Senatului au fost realizate de Marian Florea, prototipurile şi realizarea efectivă a pieselor de Conf. Dr. Ion Neagu şi studenţii săi, în laboratorul de tehnologia textilelor. Supervizarea întregii lucrări şi coordonarea logistică a fost asigurată de Prof. Dr. Ioan Ştefănuţă.

Ţinutele se dezvoltă ierarhic pornind de la ţinuta de bază, cea de doctor. Tipul ales este cel al vestimentaţiei universitare a secolului al XIII-lea, cel originar. Pălăria de doctor, piesa distinctivă a calităţii doctorale, semn al apartenenţei la o stare medievală privilegiată, este de tip beretă cu plan patrulater cu boruri răsfrânte în sus, din catifea neagră. Se completează cu o robă amplă, lungă, din mătase groasă, neagră, cu căptuşeli şi garnituri din catifea neagră şi loros din catifea neagră.

Paticiparea doctorilor universităţii la magistraturile universităţii sunt semnalate prin garniturile ţinutei. Senatorii se disting prin calota roşie a pălăriei de doctor, lorosul roşu, garnituri şi căptuşeală din catifea roşie a robei, vizibilă la resfrângerea înaltă a mânecilor. Ţinuta specială a Doctorilor Honoris Causa este aceea a doctorilor, dar cu garnituri şi căptuşeli violet, culoare heraldic corespunzătoare condiţiei de excelenţă. Secretarul Şef al universităţii poartă ţinută neagră cu garnituri din catifea verde.

Condiţiile universitare predoctorale inclusiv studenţii sunt distincte prin culoarea albastru cu garnituri albastru indigo, studenţii, la alegerea lor, poartă calote cu terminaţie rigidă patrulateră.

Reconstituirea vestimentaţiei universitare medievale de tipul secolului al XIII-lea a utilizat documente grafice şi picturale, frescă şi panou sau luminări de carte din epocă. În ciuda lipsei tradiţiei universităţilor în această privinţă, sistemul vestimentar universitar exprimă adeziunea universităţii noastre la valorile academice europene şi este un răspuns la dorinţa studenţilor de a-şi sublinia condiţia universitară. Sistemul reuşeşte să semnalizeze structura de poziţie şi rang dar şi unitatea corpului universitar. Vestimentaţia nu uzurpă şi nu copiază expresia individualizată a ţinutelor altor universităţi, dar se conformează sistemului originar al vestimentaţiei de stare, ordin şi rang medievale europene.

Skip to content