RO | EN MyAccount
Caută
Persoană de contact Eduard Stoica +40-(269) 21.03.75 eduard.stoica@ulbsibiu.ro
Tipăreşte ştirea RSS Feed

Caravana Informaticii
  05 Decembrie 2016
   Aula Magna / Str. Lucian Blaga nr .2, ora 17:00

Caravana informaticii, eveniment dedicat pregatirii companiilor IT si a studentilor din domeniu pentru a face fata provocarilor din sectorul tehnologic, incurajand interactiunea dintre companii, mediul universitar si cei interesati sa inteleaga si sa se apropie de segmentul IT, precum si dezvoltarea spiritului antreprenorial in IT.

DESCRIERE PROIECT

În ultimii 15 de ani industria românească de IT&C a experimentat o creștere spectaculoasa. Ea se bazează pe o tradiție solidă venită din dezvoltarea domeniului începând cu anul 1957 și pe o tradiție solidă în învățământul „STEM”. Astfel, în anul 1957 România a realizat primul calculator electronic complet proiectat și produs în țară, devenind astfel al șaselea stat al lumii care crea se putea mândri cu o asemenea performanță și din acel moment a fost prezentă în fiecare generație de calculatoare cu creații proprii atât în hard cât și în soft. Învățământul de STEM își are rădăcinileîntr-o puternică școală de matematică și una de inginerie apărută în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea. Sprijinindu-se pe această tradiție și bazându-se pe o legislație stimulativă dezvoltată în anii 2000, sectorul de IT&C este astăzi principalul motor durabil al economiei românești.

După căderea industriei de tehnologia informației de la începutul anilor 90, în urma intervanțiilor legislative din anii 2000, industria și-a revenit rapid, modelul nemaifiind însă cel de producție proprie ci cel de outsourcing. A venit momentul ca alături de acest model, care va mai asigura creștere aconomică cel puțin încă un deceniu, să stimulăm apariția de modele noi, de la dezvoltarea producției de software și a serviciilor digitale proprii la apariția modelelor care sunt proprii noii economii digitale. Este nevoie de un upgrade calitativ care presupune o cultură organizaționalăpro-activă, creativă si inovativă ancorată in realitățile economiei globale digitate.


Mai mult, sectorul de IT&C necesita si o creștere cantitativă dat fiind deficitul forței de munca din sector si concentrarea acestuia in mari centre urbane Romanești precum București, Timișoara, Cluj, Sibiu și Iași. Pe lângă industria de IT&C clasică, economia digitală aduce în prim plan patru domenii noi: inteligența artificială, robotica industrială, fabricația aditivă și bioinformatica. Dezvoltarea lor rapidă va marca societatea umană într-un mod major cu implicații socio-economice fără precedent în revoluțiile industriale anterioare.
Ceea ce pentru alte națiuni poate fi o problemă, dat fiind viteza cu care noile domenii distrug locurile de muncă, pentru noi poate să fie o oportunitate pe care nu avem voie să o ratăm.


I. CE NE PROPUNEM

1. O activitate continuă de diseminare și conștientizare 

 

  • In perioada Noiembrie – Decembrie, 2016 dorim sa efectuam o Caravana a Informaticii in următoarele orașe: Cluj-Napoca, Baia-Mare, Oradea, Timișoara, Sibiu, Alba-Iulia, Bistrița, Iași, Bacău și București.
  • Realizarea anuală a Caravanei, în perioada Octombrie – Decembrie, într-un număr din ce în ce mai mare de localități din România care vor și pot să devină poli de dezvoltare pentru economia digitală.

 

2. Conectarea trecutului cu prezentul și viitorul

 Dorim ca România să își poată susține singura sa poveste majoră de succes. Domeniul IT&C este unul în care am avut și avem un cuvânt de spus în dialogul tehnologic global și acest lucru trebuie cunoscut de români, în special de tinerii care își propun să aibă o traiectorie profesională realistă în raport cu lumea în care trăim.

3. Dezvoltarea unui spirit comunitar

 Dorim sa avem întrevederi informale în cadrul firmelor de IT pentru a le cunoaște direct aspirațiile și problemele, pentru a învăța din experiența lor de succes și pentru a încerca să construim astfel un spirit comunitar în rândul celor din domeniile legate de economia digitală. O comunitate informală care să gândească realist direcțiile de dezvoltare și să își promoveze împreună interesele este un element esențial în asigurarea unei dezvoltări durabile.

4. Permanentizarea și dezvoltarea acestui dialog național

Caravana își propune să atragă un număr din ce în ce mai mare de persoane interesate de dezvoltarea domeniunui și să acopere din ce în ce mai multe localități din România. Orice oraș sau sat poate fi un pol de dezvoltare în economia digitală atât prin dezvoltarea de entități economice cât și prin aportul la creșterea numărului de specialiști în domeniu.

Documente / Legături:


Webmail | G Suite for Education | UMS | Eduroam | Reţea Internă
Informaţii de Contact | Hartă Site | Suport Tehnic LinkedIn - Absolventi ULBS Facebook Twitter YouTube Channel     
Copyright © 1998-2018 Direcția Comunicaţii şi Marketing a ULBS | Termeni de Utilizare