RO | EN MyAccount
Caută
Persoană de contact Mihail Aurel ȚÎȚU +40 269 430 110 mihail.titu@ulbsibiu.ro
Tipăreşte ştirea RSS Feed

Pro Invent 2016 - un eveniment dedicat inventicii
   03 Aprilie 2016

 Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu la Pro Invent 2016 Cluj-Napoca

În fiecare an, luna martie inaugurează ”sezonul” Saloanelor Internaționale de inventică prin deschiderea Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii PRO INVENT.

Evenimentul se înscrie în rândul celor cu tradiție în România, prima ediție având loc în primăvara anului 2002, la Complexul Expo-Transilvania din Cluj-Napoca, cu ocazia Târgului internaţional “Foresta” unde au fost expuse aproximativ 30 de invenţii, în principal, din domeniile: materiale de construcţii, telefonie mobilă, epurarea apei, criogenie.

Un an mai târziu, precum şi în cei ce au urmat, Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii PRO INVENT s-a organizat, tot la Complexul Expo - Transilvania din Cluj-Napoca, ca eveniment în cadrul Târgului Internaţional Tehnic.

Din 2014, Salonul PRO INVENT se desfăşoară în spaţiile Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Așa cum au arătat organizatorii, ”atragerea, în calitate de organizator a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, în desfăşurarea Salonului, sub patronajul Ministerului Educaţiei și Cercetării Științifice, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică și Inovare, în colaborare cu Academia de Ştiinţe Tehnice - Filiala Cluj, Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (A.G.E.P.I.), Forumul Inventatorilor Români (F.I.R.), Institutul Naţional de Inventică Iaşi, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (O.S.I.M.), Societatea Inventatorilor din România (S.I.R.) a contribuit semnificativ la creşterea, an de an, a interesului pentru Salonul Pro Invent. Fiecare ediţie în parte a adus un plus al valorii invenţiilor prezentate, a domeniilor abordate, a numărului entităţilor (universităţi, institute, centre de cercetare, asociaţii profesionale, firme, persone fizice etc.), precum şi a ţărilor participante”.

În perioada 23 - 25 martie 2016, aflat la cea de-a XIV-a ediţie, Pro Invent a reunit peste 60 de entităţi participante: universităţi, institute, centre de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, persoane fizice din ţară şi din străinătate, care au adus în standuri peste 300 de invenții.

În cuvântul de deschidere, Prof. dr. ing. Vasile ŢOPA, Preşedintele Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii, Pro Invent 2016 și Rector al Universităţii Tehnice din Cluj - Napoca a arătat că ediția 2016 ”înnoieşte tradiţia cu elemente în premieră: Conferinţa Tinerilor Cercetători Pro Invent precum şi secţiunile dedicate creativităţii studenţilor. Recunoscând meritele de excelenţă ale înaintaşilor, dar şi ale contemporanilor noştri, participanţii din acest an îşi leagă numele de realizări notabile, benefice semenilor şi societăţii contemporane.”

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a înscris la Pro Invent 2016 invenții ale unor reputate colective academice de cercetare, din domeniul medicinei, ingineriei și științelor agricole.

Juriul Salonului a fost format din cadre universitare experimentate în evaluarea în domeniul inovării, de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ,,Regele Mihai I al României" - Timişoara, Universitatea Tehnică din Cluj - Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj - Napoca, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Inginerie Electrică - ICPE-CA Bucureşti, Institutul Naţional de Inventică Iaşi, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Politehnica București, Universitatea din Craiova.

Premiile primite de către ULBS la Pro Invent 2016 au confirmat încă o dată valoarea invențiilor promovate de ULBS. Astfel au sosit la Sibiu următoarele recunoașteri:

1. Diploma de excelență și Medalia de aur cu mențiune specială pentru invenția "Reactor de decontaminare a aflatoxinei M din lapte" – echipă de inventatori coordonată de domnul profesor Ketney OTTO de la ULBS;

2. Diploma de excelență și Medalia de aur cu mențiune specială pentru invenția "Procedeu de obținere a unei compoziții de miere de salcâm cu adaos de extract antocianic de afine de pădure", echipă de inventatori coordonată de doamna profesor Simona OANCEA de la ULBS;

3. Diploma de excelență și Medalia de aur cu mențiune specială pentru invențiile "Batiu nervurat" și "Automat de presare, hipocicloidal sferic, ecuatorial", echipă de inventatori mixtă Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, în coordonarea domnilor profesori Romeo CIOARĂ și Mihail Aurel ȚÎȚU;

4. Diploma de excelență și Medalia de aur cu mențiune specială pentru inovațiile "Aspirator și metodă pentru fluidizarea conținutului unui chist" și "Proteză și procedeu de protezare esofagiană laparogastroscopică", echipa de inventatori coordonată de domnul profesor Dan SABĂU de la ULBS.

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și Juriul Internațional a acordat la rândul său ”Premiul Special al ULBS” - la Pro Invent 2016, pentru invențiile:

1. "Motor rotativ cu ardere internă", autori Cornel CIUPAN, Mihai CIUPAN, Emilia CIUPAN de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca;

2. "Echipament pentru prelucrarea simultană a structurilor de găuri și microgăuri prin electroeroziune asistată de ultrasunete", cu autori Niculae Ion MARINESCU, Liviu Daniel GHICULESCU, Ovidiu Dorin ALUPEI COJOCARIU, Nicoleta Luminiţa CĂRUŢAŞU de la Universitatea Politehnica București;

3. "Pasta de dinți ecologică cu multiple implicații", autori Kamel EARAR, Luoana- Florentina PASCU, Andrei Victor SANDU, Mădălina Nicoleta MATEI, Ion SANDU, Ioan Gabriel SANDU reprezentând Forumul Inventatorilor Români, Iași;

4. "Suport pentru telefon inteligent cu rol de stație de andocare" cu autori Mihai DRAGOMIR, Ștefan BODI, Sorin Gabriel POPESCU, Sergiu SOLCAN de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca.

De o recunoaștere importantă s-a bucurat și domnul Prof. univ. dr. Mihail Aurel ȚÎȚU căreia i-au fost remarcate eforturile depuse pentru a pune în mod repetat în valoare strădaniile inventatorilor, în mod special meritele ULBS ca și instituție de prestigiu în domeniul educației și cercetării, dar și meritele personale în domeniul inventicii, prin acordarea următoarelor premii: "Premiul special pentru devotament și perseverență în domeniul cercetării, inovării și inventicii” acordat de Juriul Internațional și Universitatea ”Gheorghe Ascahi” Iași, “Premiul special pentru cercetare, inovare și inventică” acordat de Juriul Internațional și Universitatea Tehnică Cluj Napoca (aceasta este Premiul Special al UTCN), “Premiul special al Universității din Craiova” acordat de Juriul Internațional și Universitatea din Craiova, "Premiul special al Fundației ”Iustin Capră” pentru activitate neobosită în domeniul inovării și pentru promovarea României în lume” acordat de Juriul Internațional, “Premiul special al Universității Politehnica București pentru excelență în cercetare, inovare și inventică” acordat de Ministrul Secretar de Stat domnul Tudor Prisecaru Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare.

Concluzia aparține tot organizatorilor care au declarat la ceremonia de închidere că ”aprecierile participanţilor, interesul de care s-a bucurat din partea vizitatorilor de specialitate şi a presei, au consacrat Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii Pro Invent de la Cluj-Napoca drept o manifestare de referinţă în viaţa inventicii româneşti, o formă eficientă de mai bună cunoaştere, apreciere şi stimulare a celor ce s-au distins prin creativitate. În egală măsură, Salonul Pro Invent de la Cluj-Napoca a fost şi doreşte să rămână un loc distinct de întâlnire al inventatorilor şi invenţiilor cu oameni de afaceri, intreprinzători, cu cei interesaţi să pună în practică rezultatele cercetării, inovării şi creativităţii româneşti”.

 

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu,

"Protecția Proprietății Intelectuale" și Centrul PatLib din Sibiu


Webmail | Liste Mail | Grupuri | Webspace | Newsletter | UMS | e-Learning | Reţea Internă
Informaţii de Contact | Hartă Site | Suport Tehnic LinkedIn - Absolventi ULBS Facebook Twitter YouTube Channel     
Copyright © 1998-2018 Direcția Comunicaţii şi Marketing a ULBS | Termeni de Utilizare