Hotărâri CA și Senat


14.05.2020 Nota desfasurare activitati din 15 mai 2020


05.05.2020 Monitoare performante donate Spitalului Județean în urma unui parteneriat Altex România - ULBS

Două monitoare performante COMEN C90 pentru Terapie Intensivă au fost donate Spitalului Clinic Județean De Urgență Sibiu, în urma unui parteneriat între Fundația  Altex, Altex România și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, donația fiind intermediată de conf. univ. dr. Victor Costache, fostul ministru al Sănătății.

Monitoarele comandate de Altex România au sosit în Sibiu la 1 mai, urmează să fie puse în funcțiune în cursul acestei săptămâni și vor fi folosite în lupta împotriva Covid-19. “Sunt două  monitoare ultramoderne care îi vor ajuta pe pacienții critici internați în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Este cea mai importantă donație pe care am primit-o, motiv pentru care le mulțumim din suflet”, a declarat conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu.

“Această donație vine să completeze acțiunile comune pe care le facem în această perioadă, în lupta cu COVID-19. Ne bucură faptul că eforturile instituțiilor publice sunt sprijinite și completate de companii. Suntem într-o luptă comună din care vom ieși învingători doar dacă dăm dovadă de solidaritate și acționăm împreună”,  a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, Rector Universitatea “Lucian Blaga”.

Valoarea totală a donației Altex România este de 60.000 euro, iar in afară de Sibiu au mai fost donate monitoare Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș”, respectiv Spitalului Clinic Colentina, ambele aflate în administrarea Primăriei Municipiului București, prin ASSMB. De asemenea, în zilele următoare, Spitalul de Boli Infecțioase Brașov va beneficia de o donație asemănătoare din partea Altex.

Reamintim faptul că Fundația ALTEX și ALTEX România au lansat pe site-ul www.altex.ro  campania #împreună prin care își doresc, alături de clienți, să doteze cu aparatură performantă 30 de paturi din secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din România, respectiv cu monitoare și ventilatoare de ultimă generație. Echipamentele au fost analizate, selectate și validate de către medici si specialiști, parte din ei fiind membri ai Comisiei COVID-19 din cadrul Ministerului Sănătății.

Toți cei care vor să susțină campania #împreună, pot accesa https://altex.ro/donatie-impreuna/


04.05.2020 Peste 500 l de dezinfectant produs la ULBS

Primii 500 de litri de dezinfectant BIOCID au fost produși în ultimele săptămâni la Sibiu prin efortul comun al cinci instituții publice și private: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), Consiliul Județean Sibiu, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu (CCIA), Fundația Comunitară Sibiu și Societatea Națională de Cruce Roșie – Filiala Sibiu. Inițiativa producției de dezinfectant la Sibiu pe baza rețetei de biocid publicate de Organizația Mondială a Sănătății a aparținut CCIA Sibiu, instituție care a și achiziționat materialele și materia primă necesară pentru primele șarje. Producția este destinată centrelor din domeniul asistenței sociale, căminelor pentru persoane vârstnice și autorităților publice locale, Consiliul Județean Sibiu fiind instituția care a adus la aceeași masă partenerii locali pentru stabilirea modului în care se va desfășura colaborarea, ca parte a inițiativei „Solidari pentru Sibiu”.
Prepararea efectivă a produsului este realizată la Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, de către cadrele didactice farmaciști și rezidenții din cadrul specializării Farmacie Generală, conform comenzilor primite de la reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, cu respectarea condițiilor prevăzute de legislația în vigoare. ULBS asigură totodată analiza concentrației de alcool și emite buletinul de analiză pentru produsul final, elaborând și aplicând etichete cu datele tehnice ale produsului dezinfectant.
Produsul îmbuteliat și etichetat în recipientele puse la dispoziție de către CCIA se predă de către ULBS Societății Naționale de Cruce Roșie din România – Filiala Sibiu, care se va ocupa prin voluntarii săi de distribuția către instituțiile publice, care au solicitat și fundamentat necesarul prin intermediul platformei de comunicare „Solidari pentru Sibiu”, gestionată de Consiliul Județean Sibiu. Depozitarea temporară a recipientelor cu dezinfectant se face în spațiile din cadrul Serviciului Public „Sala Transilvania” Sibiu.
După ce va fi epuizat stocul pus la dispoziție de CCIA, Fundația Comunitară Sibiu va contribui, în măsura resurselor existente, la achiziționarea ulterioară și achitarea contravalorii materialelor și materiei prime necesare continuării producției locale a dezinfectantului și le va transmite Universității „Lucian Blaga” din Sibiu – Facultatea de Medicină pentru preparare. Campania de strângere de fonduri derulată prin platforma ocomunitate.ro va avea printre priorități în perioada următoare și producția de dezinfectant.
În contextul pandemiei și al crizei de substanțe de dezinfecție, necesitățile sunt în creștere. Doar primăriile din județul Sibiu ar necesita 530 de litri de dezinfectant lunar.


15.04.2020 HCA 14/15.04.2020 si Addendum plan de masuri aprobat 15.04.2020


08.04.2020 Stație pentru decontaminare donată Spitalului Clinic Județean

Colectivul Departamentului de Mașini și Echipamente Industriale din cadrul Facultății de Inginerie cu susținerea Asociației MECROB – Asociația pentru Mecatronică și Robotică Sibiu au construit în laboratoarele facultății o stație pentru decontaminare cu produse biocide.

Aceasta a fost donată Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu pentru decontaminarea primară a personalului medical implicat nemijlocit în lupta împotriva COVID-19.

Statie decontaminare


02.04.2020 ULBS se implică activ în bătălia împotriva COVID-19

Universitatea „Lucian Blaga„ din Sibiu este alături de Spitalul Clinic Județean de Urgență în lupta împotriva COVID-19 prin lansarea mai multor proiecte de prevenire și diagnosticare a virusului. Două din aceste proiecte vor fi finanțate prin intermediul Fundației Hasso Plattner și sunt estimate la aproximativ 250.000 EURO.

Pentru a crește capacitatea de testare a contaminării cu SARS-CoV 2 în Regiunea ADR Centru, ULBS dezvoltă un laborator de biologie moleculară cu nivel de securitate BSL2, care, în perioada imediat următoare, să fie acreditat pentru realizarea de teste pentru SARS-CoV-2, iar în perspectivă să poată deveni o infrastructură de cercetare care va permite dezvoltarea proiectelor de cercetare în biologie moleculară cu aplicații în diverse domenii: biologie aplicată, medicină, farmacie, ecologie, industrie alimentară.

Al doilea proiect de cercetare se referă la dezvoltarea unui sistem dedicat hardware-software pentru identificarea potențialilor suspecți de COVID-19 folosind camere de termoviziune. Sistemul poate fi instalat în locurile publice aglomerate, instituții, însă varianta pilot va fi lansată în cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Pentru ambele proiecte au fost demarate procedurile de achiziție publică, urmând a fi implementate în momentul în care vor fi livrate toate aparaturile necesare.

ULBS produce dezinfectant pentru Spital

De asemenea, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu în colaborare cu Consiliul Județean Sibiu și Fundația Comunitară Sibiu va produce aproximativ 100 litri de dezinfectant pe zi, ce va fi oferit Spitalului Clinic Județean Sibiu și instituțiilor publice interesate. Dezinfectantul – produs după rețeta Organizației Mondiale a Sănătății – va fi realizat de cadrele universitare ale ULBS în laboratorul de farmacie din cadrul Facultății de Medicină, iar materia primă va fi furnizată de către Fundația Comunitară Sibiu.

De asemenea, pentru sprijinirea SCJU Sibiu, ULBS va pune la dispoziția medicilor, pentru o perioadă de 6 luni, o hotă flux de laminare VS4, necesară în testarea infectării cu coronavirus.

Tot în dorința de a sprijini lupta împotriva COVID-19, în cadrul Facultății de Inginerie se produc suporți pentru vizierele realizate de absolvenții și studenții universității și, în același timp, se lucrează la realizarea unui prototip de ventilator mecanic.

„Încurajăm în continuare activitatea de voluntariat a studenților și a tuturor celor care pot să vină în sprijinul acestei lupte pe care o ducem cu toții. Din aceste motive, cadrele didactice și cercetătorii din universitate și-au oferit expertiza în domeniul biologiei moleculare și virusologiei, contribuind la amenajarea corespunzătoare și punerea în funcțiune în condiții optime și de siguranță a laboratorului de biologie moleculară. Consultanța în domeniu se extinde la selectarea reactivilor, asigurarea necesarului pentru testare și chiar instruire de specialitate. Cadrele ULBS vor participa și la efectuarea testelor. În caz de nevoie, ULBS pune la dispoziția SCJUS aparatura, consumabilele și reactivii din dotare, care pot fi folosiți în testare și la protecția cadrelor medicale implicate în lupta împotriva virusului. Mulțumim personalului medical din Sibiu, și nu numai, pentru tot efortul depus în această luptă de zi cu zi împotriva COVID-19. Universitatea este alături de comunitatea sibiană și sperăm cât mai curând să trecem cu bine acest test de viață și comuniune.” a declarat Prof. Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.


01.04.2020 Informare program Biroul Acte Studii

Având în vedere Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și necesitatea urgentă de a lua măsuri care să limiteze răspândirea epidemiei COVID-19 SARS-CoV-2, pentru a sprijini transpunerea în practică a măsurilor de sănătate publică, până la data de 15 aprilie 2020, se suspendă toate activitățile ce presupun interacțiunea față-în-față a personalului care funcționează în cadrul Biroului Acte Studii din cadrul ULBS cu persoanele din afara comunității academice sibiene.

Se suspendă, astfel, activitățile legate de: eliberarea actelor de studii, primirea/ restituirea de la și către terți a actelor de studii în vederea vizării acestora de către CNRED, eliberarea duplicatelor actelor de studii, eliberarea adeverințelor de autenticitate ș.a.

Toate solicitările ce presupun rezolvarea unor situații ce pot fi soluționate prin intermediul căilor de telecomunicații (telefon/ internet) se vor transmite la următoarele date de contact:

Secretar șef ULBS: daniela.petrovici@ulbsibiu.ro
Telefon: 0269-216062, int. 106

Birou Acte de Studii:
Tel: 0269-214412
E-mail: claudia.purta@ulbsibiu.ro – secretar Birou Acte de Studii
claudiaadina.muresian@ulbsibiu.ro – secretar Birou Acte de Studii
alexandra.ilea@ulbsibiu.ro – secretar Birou Acte de Studii


24.03.2020 Hotararea Consiliului de administratie nr. 12 din 24.03.2020


24.03.2020 Măsuri suplimentare pentru completarea Hotărârii CA nr. 11 din 19.03.2020

Măsuri suplimentare pentru completarea Hotărârii CA nr. 11 din 19.03.2020
privind
PLANUL DE MĂSURI
în vederea implementării Decretului nr. 195/16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României

Având în vedere măsurile impuse prin Ordonanța militară nr. 2/21.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19,

Cap. II. Domeniul activităților suport din Planul de măsuri aprobat de Consiliul de Administrație al ULBS în ședința din data de 19.03.2020 se completează, astfel:

f. Începând cu data de 24 martie 2020, se extind activitățile desfășurate în regim online pentru personalul următoarelor servicii și departamente:
Secretariatele la nivelul facultăților (cu asigurarea permanenței – o secretară), inclusiv laboranți
Biroul doctorate
Serviciul cercetare-dezvoltare (cu asigurarea permanenței – un angajat)
Serviciul Relații Internaționale (cu asigurarea permanenței – un angajat)
Centrul de consiliere și orientare în carieră
Biroul programe structurale (cu asigurarea permanenței – un angajat)
Biroul asigurarea calității
Direcția comunicații și marketing (cu asigurarea permanenței – un angajat)

g. Începând cu data de 24 martie 2020, se restrânge activitatea la minimum posibil cu asigurarea permanenței și a funcționării serviciului:
Biblioteca universității
Secretariatul general
Serviciul resurse umane și salarizare
Direcția financiar contabilă
Direcția investiții și patrimoniu
Direcția social-administrativă
Biroul juridic și contencios

RECTOR,
Prof.univ.dr.habil. Sorin RADU


19.03.2020 Planul de măsuri luat de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu

Consiliul de Administrație al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a decis, joi, 19.03.2020, o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului (COVID -19), în conformitate cu Decretul de instituire a stării de urgență pe întreg teritoriul României.

Studenții își primesc bursele

Decizia CA de suspendare a cursurilor față în față și desfășurarea lor exclusiv online va fi prelungită din 23 martie până în 14 aprilie, iar pentru activitățile didactice care presupun întâlnirea față în față, se vor stabili programe de recuperare, de regulă în zilele nelucrătoare și pe perioada vacanței, după ridicarea stării de urgență. Tot în perioada stării de urgență (12 martie-14 aprilie) cantinele ULBS vor rămâne închise, iar în căminele studențești vor rămâne cazați studenții străini și studenții români aflați în situații speciale.

O decizie importantă pentru studenți este aceea că instituirea situației de urgență nu va afecta acordarea și plata burselor cuvenite pentru această perioadă.

Și Biblioteca Universitară va avea un program special. Astfel, se interzice accesul utilizatorilor în sălile de lectură, consultarea unităților documetaristice putându-se face online sau prin împrumut, conform regulamentului de Funcționare al Bibliotecii Universitare.

Toate manifestările sunt suspendate

De asemenea, în perioada 23 martie – 14 aprilie se suspendă desfășurarea oricărei acțiuni (culturală, sportivă, științifică) în spațiile ULBS, nu se vor putea organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de personalul didactic auxiliar și nedidactic, sunt suspendate mobilitățile interne și externe, iar în spațiile de învățământ și în spațiile activităților suport este permis accesul doar al angajaților universității.

Plata taxelor de școlarizare și plata altor taxe se va face online, la fel ca și cererile pentru eliberarea adeverințelor și altor documente, răspunsul fiind transmis tot online.

Hotărârea cu Planul de măsuri luată de de Consiliul de Administrație al ULBS poate fi consultată aici

Donații pentru Spitalul Clinic Județean

În dorința de a susține activitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, ULBS a demarat o campanie internă de donații. Cei care doresc să contribuie la dotarea cu aparatură și materiale sanitare necesare în spital, pot să doneze prin intermediul campaniei Un Spital + O comunitate – Donează pentru Spitalul Județean Sibiu, derulată de Fundația Comunitară sau direct în contul Spitalului.

De asemenea, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu susține lupta medicilor cu COVID-19 prin studenții Facultății de Medicină, care s-au oferit voluntari.

Adobe Reader HCA nr. 11 din 19.03.2020


18.03.2020 INFORMARE cu privire la acordarea concediului medical și a indemnizației pentru carantină

1. Concediul și indemnizația pentru carantină se acordă tuturor salariaților ULBS cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de Direcția de Sănătate Publică.

2. Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant (medicul de familie sau medicul specialist) pe perioada stabilită în certificatul eliberat de Direcția de Sănătate Publică.

3. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

4. Având în vedere starea de carantină certificatele de concediu medical se pot elibera și la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară.

5. Salariatul care beneficiază de concediu medical pentru carantină anunță coordonatorul structurii asupra perioadei în care se află în carantină pentru a fi corect înregistrată în documentele de evidență a timpului de muncă și depune certificatul medical pentru carantină la Birou Salarizare.

6. Concediu medical pentru carantină nu afectează acordarea concediilor medicale pentru alte afecțiuni.

7. La revenirea în activitate salariatul va depune o copie a avizului epidemiologic din care să rezulte ieșirea din carantină eliberat de Direcția de Sănătate Publică.

8. Pe perioada concediului medical pentru carantină salariatul nu desfășoară alte activități în baza unor contracte individuale de muncă suplimentare celui de la funcția de bază.

Adobe Reader Informare_carantina_concediu


18.03.2020 INFORMARE cu privire la acordarea de zile libere părinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ

1. În conformitate cu prevederile Legii nr. 19/14 martie 2020, salariatul părinte (inclusiv persoana singură din familia monoparentală) sau persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile și să îndeplinească obligațiile părintești față de minorul în vârstă de până la 12 ani sau minorul cu dizabilități cu vârstă până la 18 ani, poate beneficia de zile libere plătite pentru supravegherea acestuia pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ ca urmare a unor situații extreme, astfel declarate de către autorități.

2. De această prevedere poate beneficia doar unul dintre părinți, în baza unei cereri, (Anexa 1) în următoarele condiții:
– minorul este înscris în cadrul unei unități de învățământ;
– minorul are vârsta de până la 12 ani sau minorul cu dizabilități are vârsta până la 18 ani;
– locul de muncă al solicitantului nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

3. Cererea salariatului va fi însoțită de următoarele documente:
– copii după certificatele de naștere ale minorilor;
– declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte (Anexa 2) că nu a solicitat la locul său de muncă zile libere în același scop;
– persoanele singure din familia monoparentală sau persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile și să îndeplinească obligațiile părintești, depun , în copie, hotărârea judecătorească sau alte documente din care să rezulte calitatea de părinte, sau, după caz, faptul că minorul se află în întreținerea sa.

4. Cererea va fi avizată de către coordonatorul structurii și va fi anexată foii colective de prezență. În foaia colectivă de prezență aceste zile vor fi înscrise cu acronimul ”ZL”.

5. În această perioadă, salariatul va beneficia de o indemnizație zilnică în cuantum de 75% din salariul brut/zi, care nu poate fi mai mare de 75% din câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat.

6. În această perioada salariatul nu beneficiază de indemnizația zilnică de hrană.

7. Pe perioada zilelor libere plătite salariatul nu desfășoară alte activități în baza unor contracte individuale de muncă suplimentare celui de la funcția de bază.

Adobe Reader Informare_zile_libere_supraveghere


17.03.2020 Lansarea Platformei online COVID-19 Știri Oficiale

Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, și organizația neguvernamentală Code for Romania au lansat, luni, 16.03.2020, platforma online COVID-19 Știri Oficiale (stirioficiale.ro).

Operaționalizarea Autorității pentru Digitalizarea României și digitalizarea Secretariatului General al Guvernului sunt priorități ale mandatului meu deoarece ne dorim ca prin informatizarea administrației publice să reconstruim încrederea în instituțiile statului. În această perioadă, în care populația este greu încercată, este esențial ca oamenii să fie foarte bine informați, din surse oficiale și verificate. În acest sens, a fost lansată platforma online COVID-19 Știri Oficiale, al cărei obiectiv principal este combaterea dezinformării și a fake news-urilor”, a declarat secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

Platforma online COVID-19 Știri Oficiale centralizează doar informații din surse sigure, precum comunicatele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică constituit de Guvernul României, hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și înregistrările conferințelor de presă susținute de oficialii cu responsabilități în domeniul managementului situațiilor de urgență.

Proiectul COVID-19 Știri Oficiale este realizat în baza unui protocol de colaborare semnat între Secretariatul General al Guvernului și organizația neguvernamentală Code for Romania.

Totodată, pentru a susține recomandările date de Ministerul Sănătăţii, privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19 și în conformitate cu indicațiile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Autoritatea pentru Digitalizarea României și echipa Code for Romania mai au în lucru următoarele platforme: Date la Zi – date anonimizate cu privire la cazuri, Stăm Acasă – centralizarea și monitorizarea persoanelor aflate în autoizolare, Diaspora Hub – centralizare și monitorizare/ comunicare suport, Ce Mă Fac – chestionare care pot să ajute populația să înțeleagă situația și RO Help – colectarea coerentă și în siguranță a ajutoarelor.

Prioritatea zero a Autorității pentru Digitalizarea României în aceste zile este punerea la dispoziția cetățenilor și a instituțiilor publice a oricărei soluții electronice care poate duce la prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Vorbim de platforme de informare, comunicare sau gestiune a serviciilor publice care ajută cetățenii să ia decizii corecte și să limiteze expunerile acestora. Le mulțumim voluntarilor care ne ajută în acest demers, precum și instituțiilor care au înțeles că tehnologia poate fi mai utilă ca oricând pentru cetățenii români de pretutindeni”, a afirmat Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

 


11.03.2020 Măsuri de prevenire a răspândirii COVID 19 luate de ULBS

Consiliul de Administrație al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu a decis, în ședința din 11 martie, luarea unor măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul COVID 19. Astfel, în perioada 12-22 martie 2020, modalitatea de predare față în față va fi înlocuită cu predarea în regim online, prin utilizarea platformei web de tip e-leaning. De asemenea, se suspendă toate activitățile derulate în cadrul universității, care implică aglomerări de persoane (conferințe, lansări de carte, spectacole, activități sportive, workshop-uri, prelegeri). Activitățile didactice care nu pot fi desfășurate online vor fi recuperate după un grafic stabilit de fiecare facultate în parte și care urmează a fi comunicat cu celeritate rectorului.

În această perioadă, căminele studențești și cantinele vor rămâne deschise, însă va fi interzis accesul persoanelor din exteriorul universității.

Totodată, se suspendă toate mobilitățile studenților și cadrelor didactice pentru perioada 12 – 22 martie 2020.

Activitățile administrative și de cercetare din cadrul universității nu se supun prevederilor prezentei hotărâri.

 

Adobe Reader HCA nr. 09 din 11.03.2020


10.03.2020 Nota informare recomandări prevenire COVID-19

Actualizare:

15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)

Protejați-vă, evitați contactul direct! 

 • Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
  • Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.
 • Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
  • Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.
 • Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
  • În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.
 • Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.
  • Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.
 • Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
  • În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.
 • Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre țările vizate pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19
  • În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să fie necesar să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.
  • În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.
 • Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.
  • Transmiterea virușilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.
 • Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.
  • Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d
 • Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.
  • Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
  • Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
  • Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
  • Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
  • Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
  • Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
  • Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
  • NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
  • NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
  • Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.
  • Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.
 • Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).
  • Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.
  • Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!
  • Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.
  • Doar în cazul urgențelor sunați la 112!

 Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți! 

 • Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
  • Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).
  • În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infecție s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani și aproximativ 90% din decese au survenit la pacienți de peste 70 de ani.
  • Nu s-a înregistrat niciun deces la pacienți cu vârsta sub 40 de ani și un singur deces între 40 și 50 de ani.
  • În cazul tinerilor și al copiilor (0-18 ani) a fost înregistrată cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%.
 • Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.
  • Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.
 • Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.
  • În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.
 • Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență.
  • Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.
  • Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.
 • Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.
  • În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.

Sursa: Ministerul Afacerilor Interne – Grupul de Comunicare Strategică

10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:

 1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
 2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
 3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
 4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
 5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
 6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
 7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
 8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
 9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
 10. Animalele de companie nu transmit coronavirus

Sursa: Minsterul Sănătății